Ljubljana že poka po šivih

Ljubljanski hoteli so že zdaj polno zasedeni, v prestolnici je vse več turistov, ki ostajajo dlje časa.
Fotografija: Turisti v Ljubljani v povprečju porabijo 150 evrov na dan, petični gostje pa tudi do 700 evrov. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Turisti v Ljubljani v povprečju porabijo 150 evrov na dan, petični gostje pa tudi do 700 evrov. FOTO: Leon Vidic/Delo

»Vsi hotelirji v prestolnici imamo zasedene sobe, hoteli že pokajo po šivih. Vendar se zaradi razpršenosti trgov zasedenost sob nekoliko zmanjšuje. Turistični obisk v Istanbulu, Parizu, Egiptu in Tunisu se povečuje. To so tista žarišča, zaradi katerih smo bili v Sloveniji krizni dobičkarji,« pravi Gregor Jamnik, direktor hotela Slon in City hotela.

Po podatkih Turizma Ljubljana se prestolnici tudi to poletje nasmiha velik obisk turistov in veliko prenočitev. »V letošnjih prvih petih mesecih nas je obiskalo 338.889 turistov, kar je 12,4 odstotka več kot v istem obdobju lani. Zasedenost hotelskih sob je bila 65,7-odstotna, v enakem lanskem obdobju pa je bila dva odstotka manjša oziroma 63,7-odstotna. Turisti v povprečju porabijo 150 evrov na dan,« pravi Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana.

Po podatkih statističnega urada je Ljubljano v letošnjih prvih štirih mesecih obiskalo 205.125 turistov, ustvarili pa so 411.175 prenočitev. V primerjavi z enakim obdobjem lani sta se tako obisk kot število prenočitev povečala, vendar je nemogoče izračunati, za koliko. Na statističnem uradu so prešli na nov vir zajemanja podatkov in spremenjeno metodologijo. Do letos v mesečnih podatkih niso bili zajeti manjši nastanitveni objekti, ki so ponujali manj kot deset ležišč, od januarja letos pa so zajeti vsi nastanitveni objekti, pojasnjujejo na statističnem uradu. Kljub temu smo izračunali, da se je obisk prestolnice aprila v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za več kot 7500, število prenočitev pa za okoli 28.400. Samo aprila je našo državo obiskalo več kot 386.000 turistov, ustvarili pa so že skoraj milijon prenočitev.


Austria trend hotel polno zaseden že januarja


Da hoteli v Ljubljani že zdaj pokajo po šivih, potrjujejo številni naši sogovorniki. Austria trend hotel je bil zaradi evropskega prvenstva v dvoranskem nogometu polno zaseden že januarja in februarja. »Naši gostje so tujci, predvsem poslovneži, športniki in kongresni gostje. Ti zapravijo precej več od tranzitnih turistov. Nekateri 100 evrov na dan, drugi 500, 600 ali celo 700,« pravi Jernej Osterman, direktor Austria trend hotela.

V Union hotelih, kjer imajo za goste skupaj na voljo kar 569 sob, so prav tako zadovoljni z zasedenostjo, ob tem pa dodajajo, da so podatki primerljivi z lanskimi. Med njihovimi gosti je največ Italijanov, sledijo Nemci in Britanci, pomemben delež zastopajo tudi Američani. V hotelu Slon, ki ima na voljo 170 sob, imajo zdaj skoraj 80-odstotno zasedenost, v City hotelu okoli 70-odstotno. Na letni ravni načrtujejo, da bo zasedenost sob v hotelu Slon tudi do 86-odstotna, v City hotelu pa 75-odstotna. Med njihovimi gosti prevladujejo predvsem britanski turisti, sledijo Italijani, Američani in Nemci.
 

Airbnb je še vedno grožnja hotelirjem


»Ker se je država odločila zajeziti nelegalno oddajanje sob prek spletne platforme Airbnb, ta za nas, hotelirje, ni več tako velika nelojalna konkurenca. Še vedno pa so nelojalna konkurenca tisti, ki tovrstnega oddajanja nepremičnin niso prijavili državi oziroma finančni upravi. Prav tako se ti sobodajalci ne zavedajo, kolikšno je njihovo tveganje ob morebitnih nesrečah v teh stanovanjih, ki jih oddajajo prek Airbnb. Tu govorimo o morebitnih kaznivih dejanjih,« pravi Gregor Jamnik, šef hotelov Slon in City hotela. Po drugi strani nepremičninski strokovnjaki opozarjajo tudi, da se trg najemniških stanovanj v prestolnici zaradi Airbnb zmanjšuje.

»Zadnji dve leti je bilo veliko nepremičnin kupljenih kot investicija. Ljudje, ki so kupovali predvsem manjše enote zaradi oddajanja, so izračunali, da je dnevni najem precej donosnejši od dolgoročnega. In kdor ima čas, znanje in voljo, se v Ljubljani s tem tudi ukvarja, predvsem v središču mesta. Garsonjere na Fužinah oziroma večja stanovanja v prestolnici se še vedno oddajajo za daljši čas,« pojasnjuje Vesna Levstek, nepremičninska strokovnjakinja. Na vprašanje, za koliko so se torej najemnine v zadnjem letu v prestolnici tudi zvišale, pa odgovarja, da za okoli pet do deset odstotkov.

Komentarji: