Na gradu slavnostno pred Dnevom zmage

Častna meščanka in meščan Ljubljane sta postala dr. Spomenka Hribar in dr. Peter Čeferin.
Fotografija: Spomenka Hribar in Peter Čeferin, častna občana mesta Ljubljana. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Spomenka Hribar in Peter Čeferin, častna občana mesta Ljubljana. FOTO: Jure Eržen/Delo

Biti častni meščan v Ljubljani, mestu heroju, je za Spomenko Hribar največja čast, ki jo je doletela, je ob podelitvi naziva na slavnostni seji mestnega sveta Mestne občine Ljubljana dejala nova častna meščanka. Novi častni meščan Peter Čeferin, ki se je v Ljubljani rodil pred 83 leti, se tu šolal in delal, pa se je zahvalil vsem, od predlagateljev in organov v občini do »najboljšega župana najlepšega mesta na svetu, Zorana Jankovića«. Na začetku slavnostne seje so se s spominskim filmom poklonili sedmim v zadnjih dveh letih umrlim častnim meščanom, tudi dr. Aleksandri Kornhauser Frazen, ki je dejala, da se vedno najde pot iz črne luknje. Prav njeno misel je dopolnila Spomenka Hribar, češ da bomo našli to pot in da bomo še ponosni sami nase. 

Dr. Spomenka Hribar, častna občanka glavnega mesta Ljubljana. FOTO: Jure Eržen/Delo
Dr. Spomenka Hribar, častna občanka glavnega mesta Ljubljana. FOTO: Jure Eržen/Delo


Dr. Peter Čeferin, častni meščan Ljubljane. FOTO: Jure Eržen/Delo
Dr. Peter Čeferin, častni meščan Ljubljane. FOTO: Jure Eržen/Delo

Župan Zoran Janković je svoj nagovor na slavnostni seji mestnega sveta Mestne občine Ljubljana sklenil z geslom Smrt vsem fašizmom in svoboda vsem narodom. Pred tem se je zahvalil vsem nagrajencem za njihov prispevek in posebej novi častni meščanki Spomenki Hribar in novemu častnemu meščanu Petru Čeferinu, ki sta po županovih besedah tako različna, a hkrati resnična borca za človekove pravice in demokracijo. Župan je povabil še na jutrišnji Pohod ob Žici (ob napovedanem sončnem vremenu in zaradi pandemije ter zmanjšanja stikov hoje v smeri urnega kazalca). V Ljubljani, napoveduje Zoran Janković, nismo in ne bomo imeli žice v glavah in isto želimo vsem v Sloveniji in Evropi.

 

Nagrajenci Mestne občine Ljubljana. FOTO: Jure Eržen/Delo
Nagrajenci Mestne občine Ljubljana. FOTO: Jure Eržen/Delo


Ustvarjanje zaupanja


Mesto je poskrbelo za vse sodelavce in sodelavke in v pandemičnih časih vsem zagotovilo, da ne bodo ostali brez služb, glavni cilj pa je premagati pandemijo, da bomo vsi zmagali. Župan Zoran Janković je ob dnevu zmage, 9. maju, opozoril še na praznik dela, na praznik delavcev, saj je človek najpomembnejši kapital. Na vprašanja, zakaj župan ne spregovori o odnosu z državo, je dejal, da je bil včeraj podpisan dogovor z državo o 29 projektih, večinoma državnih, ki bodo koristili tako državi kot meščanom.

Med pandemijo je dolžnost vseh ustvarjati zaupanje. V Ljubljani nam je uspelo, pravi župan Zoran Janković, na ravni države pa tega ni. Sicer pa bo župan vse, kar je dobro za državo in Ljubljano, podprl. Vendar: Kako si lahko nekdo dovoli, da na praznik OF bere pesmi domobranskih pesnikov? Ni čudno, da se je naslednji dan na ljubljanskem Prešernovem trgu zbralo deset tisoč protestnikov! Domobranci so bili na strani tistih, ki so bili na strani fašizma in nacizma. In dokler bo v mestni občini sedanja ekipa, v mestu ne bo domobranskih spomenikov, napoveduje župan.

Zoran Janković se je obregnil tudi ob vladnega govorca v pandemiji: »Če bi njega poslušal, se ne bi cepil.« A se je, ker je poslušal zdravstvene delavce iz ljubljanskega zdravstvenega doma. Župan se čudi tudi nad dejstvom, da država ne zagotovi plač za sto zaposlenih v STA, ki so kakovosten in resnicoljuben medij. O tvitih pa raje ne govori. Še manj razume, da minister odpušča Bošnjakinjo, slovensko državljanko, ki ni želela podpisati non-paperja. Ali ni bilo že dovolj gorja? Državni zbor je postal ne stavba zakonodaje, temveč stavba dovtipov in šal. Obregnil se je tudi ob poslance Desusa, ki so po desetletju odkrili, da imajo vest.

Častna meščanka dr. Spomenka Hribar, častni meščan dr. Peter Čeferin in ljubljanski župan Zoran Janković. FOTO: Jure Eržen/Delo
Častna meščanka dr. Spomenka Hribar, častni meščan dr. Peter Čeferin in ljubljanski župan Zoran Janković. FOTO: Jure Eržen/Delo


Ljubljanske naložbe


Ljubljanska občina je čas pandemije izkoristila za številne naložbe. Zoran Janković je najprej omenil obnovo kanalizacije z evropskim sofinanciranjem: pred 14 leti je prišla kanalizacija do 68 odstotkov meščanov, čez dve leti jih bo imelo kanalizacijo 98 odstotkov, samo v hribih bodo na čistilnih napravah. Po županovih besedah je normalno, da bosta občini Medvode in Vodice priključeni na kanal C0, saj sta bili obe nekoč del ljubljanske občine in ležita gorvodno, tako da fekalije v vsakem primeru potujejo proti Ljubljani.

Tudi pet let po proglasitvi Ljubljane za Zeleno prestolnico – take ni ne severno, ne vzhodno, ne južno od Ljubljane – se prizadevanje za zeleno ni končalo. Predvidoma še ta mesec bo dokončana plinsko-električna naprava v TE-TOL, s čimer se bo poraba premoga zmanjšala za 70 odstotkov, ko pa se bo predelovalo in sežigalo še odpadke, premog ne bo več potreben. Pri obnovljenih petih vrtcih in petih osnovnih šolah čakajo na slavnostno odprtje le v upanju, da bodo junija lahko vanje vstopili tudi starši. Zaganja pa se že nov ciklus obnove petih vrtcev in petih osnovnih šol, med katerimi je tudi trnovska, zadnja, ki še ni statično varna.

Prihodnji teden se obeta tudi tehnični pregled obnovljene Galerije Cukrarna, še ta mesec naj bi se začela 14-mesečna obnova Roga, ki bo odprt za vse meščanke in meščane. Župan napoveduje tudi prenovo bazenov Ilirija in Vevče ter atletskega kompleksa ŽAK. V torek odpira vrata 174 mestnih najemnih stanovanj na Novem Brdu, začenja se gradnja 156 stanovanj, na gradnjo še tisoč stanovanj se pripravljajo.

Komentarji: