Neki novi mulci na Metelkovi

Ljubljansko ogledalo: Na delavnicah v Gali hali mladina spoznava hiphop kulturo
Fotografija: S sodelovanjem na delavnicah mladi v praksi spoznajo hip hop kulturo. Foto Maša Gojić
Odpri galerijo
S sodelovanjem na delavnicah mladi v praksi spoznajo hip hop kulturo. Foto Maša Gojić

Prejšnjo soboto je bil na letnem vrtu Gale hale na Metelkovi prav poseben koncert. Novo znanje iz hiphop kulture so predstavili mladi, ki so ves maj sodelovali na delavnicah Mladega rapetka, na katerih so se učili in naučili rapanja, plesa, beatboxinga, grafitiranja, didžejanja in beatmakinga ali izpopolnili te veščine. Ogledalo se je udeležilo zadnje delavnice pred finalnim nastopom.
Natečaj Mladi rapetek sicer izvira iz koncertnega cikla Rapetek, edinega rednega mesečnega hiphop dogodka pri nas, s katerim društvo Kapa v klubu Gala hala že petnajsto leto zagotavlja kakovosten koncertni in didžejevski program, namen natečaja pa je spodbujanje jezikovne, glasbene, likovne in plesne ustvarjalnosti. S sodelovanjem na delavnicah mladi pridobijo nove spretnosti v izražanju in veščine nastopanja, soustvarjajo z vrstniki ter skozi prakso spoznavajo hiphop kulturo.

Izkušeni mentorji

Natečaj, na katerem izberejo okoli dvajset mladih, ki se udeležijo majskih delavnic, letos poteka tretjič, pojasnjuje Katarina Deskovič, idejna vodja projekta in siceršnja vodja Gale hale. Projekt sta pred tremi leti zagnali skupaj z Meto Štular z zavoda Culturemaker, potem ko sta prišli do ugotovitve, da je tak angažma nujen, saj »kar naenkrat ni bilo nobenih novih emsijev in didžejev, starala pa se je tudi publika. Razmišljali sva, da bi morali narediti nekaj za mulce, se lotiti kakšnega natečaja, s katerim bi mladim približali hiphop kulturo«. Če je bilo prvo leto bolj testno, saj je bilo prijav bolj malo in so sprejeli vse, ki jih je udeležba zanimala, so morali naslednje leto mlade že zavračati, saj je bilo povpraševanje večje, kot je prostora na delavnicah. »Kljub ne prav uspešnemu obisku prvo leto je bila to ena najbolj nagrajujočih izkušenj pri mojem delu,« priznava Deskovičeva. Prvo leto so tako delali zgolj z učenci višjih razredov osnovnih šol, že naslednje pa so naredili prostor še za srednješolce. Z mladimi se v petih sklopih delavnic ukvarjajo mentorji, vsak od njih strokovnjak na svojem področju. Zlatan Čordić - Zlatko in Jan Križaj - Unknown skrbita za usmerjanje mladih raperjev, DJ K'pow in DJ Splinta udeležencem predstavljata veščine didžejanja in beatmakinga, Žiga Žmavc - Zhiga jih uči beatboxinga, umetnosti proizvajanja zvokov, glasbe in ritmov s pomočjo ust, Nace Nata Novak iz UrbanKlana mladini razkriva plesne spretnosti hiphopa, medtem ko Tim Pregrad in Sandi Ambram iz Alternative Ljubljana vodita delavnice o ulični umetnosti in grafitiranju.

Skrb za podmladek

»Vsak od njih ima svoj raperski slog,« Ogledalu razloži raper Zlatko, ki je pri projektu od vsega začetka. »Če hočeš rapat o življenju,« pravi, »ga moraš tudi čutiti in predvsem izhajati iz sebe. Zato so rapi takšni, kot so, ko si mlad, ko pa te življenje tepe in se moraš kdaj znati pobrati, lahko to preoblikuješ v super zgodbo, kar je tudi smisel rapa.« Prepričan je, da bi moralo biti takšnih delavnic v mestu še več, »pa bi imeli pri odraščanju mulcev manj zapletov, treba jim je samo dati priložnost«.
Da je delavnica na Metelkovi odlična stvar tudi za bolj miren spanec staršev, sta nam razložila starša enega od šestošolcev, ki je pilil znanje med grafitarji, saj menita, da se tako med drugim detabuizira Metelkova kot takšna: »Tako vidimo, da na Metelkovi nista na voljo samo žur in alkohol, ampak se tukaj ustvarja kreativna kultura, hkrati pa se mladi naučijo veliko novega.« Temu zadovoljno prikima Deskovičeva, ki je prepričana, da je takšna detabuizacija Metelkove dobra na vseh ravneh: »Tako vzgajamo in pridobivamo svojo prihodnjo publiko, predajamo znanje in skrbimo za podmladek, kar je eden naših ključnih ciljev.«

Komentarji: