Neprimerno čivkanje je preprečilo izvolitev

Vplivna odvetnica Lucija Šikovec Ušaj ne bi dobila županovega podpisa, tudi če bi jo izvolili
Fotografija: Mestni svetniki so predvsem potrjevali člane delovnih teles FOTO Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Mestni svetniki so predvsem potrjevali člane delovnih teles FOTO Uroš Hočevar/Delo

Tjaša Ficko, Dejan Crnek, Aleš Čerin in Janez Koželj ostajajo ljubljanski podžupani – prva dva poklicna – je ob začetku prve izredne seje mestnega sveta MOL sporočil župan Zoran Janković. Na hitropotezni seji so bili soglasno izvoljeni vsi predsednice in predsedniki, članice in člani delovnih teles v mestnem svetu, z izjemo Lucije Šikovec Ušaj, ki jo je za članico odbora za zdravje in socialno varstvo predlagala SDS.

Za članstvo odvetnice Lucije Šikovec Ušaj, ki ni mestna svetnica, je glasovalo deset svetnikov z desnega političnega pola – županski kandidat SDS Anže Logar je bil odsoten – proti pa 30 ostalih svetnikov. Glas proti njeni izvolitvi je zaradi »rasističnih, ksenofobnih, homofobnih in sovražnih stališč do pripadnikov različnih kultur, ver in ras« na socialnih omrežjih najprej povzdignila Levica. Na seji mestnega sveta je Gregor Ciglar dejal, da je Ljubljana mesto različnosti, kandidatka pa po njegovem izraža vse prej kot spoštovanje različnosti.

Tudi Socialni demokrati po besedah njihovega županskega kandidata Marka Koprivca kandidatke niso mogli podpreti, saj so njeni tviti neokusni in nesprejemljivi. Povedal je, da so do zadnjega verjeli in čakali, da bodo v SDS kandidaturo umaknili, saj v Ljubljani, ki je odprto mesto, mesto heroj, za take fašistoidne izpade ni prostora. Asta Vrečko iz Levice in Julka Žibert z Liste Zorana Jankovića sta opozorili na neprimerne tvite Lucije Šikovec Ušaj ob smrti Alojza Kajina, poveljnika Ljubljanske brigade, ki je 9. maja 1945 vkorakala v osvobojeno Ljubljano.


Čvekanje in resno delo


Pred razpravo o članstvu Lucije Šikovec Ušaj v odboru za zdravje in socialno varstvo je bila za predsednico odbora še drugi mandat izvoljena Mojca Škrinjar, SDS, ki je v svojem nastopu najprej zahvalila za korektno sodelovanje v prejšnjem mandatu, kjer so bila v odboru pogosto tudi različna mnenja, vendar je bila razprava vedno kulturna in strokovna, nikoli pa politična. Vsako drugačno bi sama prekinila. Tvitanje pa je po njenih besedah nekaj zasebnega, prostor, kjer lahko vsakdo govori, kar hoče. Dodala je, da ne reče, da so vsi zasebni pogovori primerni za javnost, opozorila pa je, da je Lucija Šikovec Ušaj že drugi mandat predsednica državne komisije za pacientove pravice in da je bila proglašena za eno od desetih najbolj vplivnih pravnic in pravnikov v državi. Škrinjarjeva je prepričana, da Šikovec Ušajeva nikoli ni gledala na poreklo pacientov; nekaj je čvekanje, čivkanje (beri tvitanje), nekaj pa resno delo, s katerim so zadovoljni vsi pacienti. Zato je pozvala, da se loči zasebna mnenja in strokovno delo.

Županski kandidat Dragan Matić, SMC, je v imenu poslanske skupine kluba socialno-liberalnih svetnikov tak opis kandidatke označil kot idiličen in v dramatičnem nasprotju z zapisi na socialnih omrežjih, ki niso zaprt zasebni krog, temveč odprt prostor, kjer se širi sovražni govor. Tudi v LZJ izvolitve niso podprli. Predsednik mandatne komisije Aleš Čerin je kolege iz SDS neuspešno pozval, da najdejo primernejšega kandidata, župan Zoran Janković pa je izjavil, da tudi če bi bila Lucija Šikovec Ušaj izvoljena, takega sklepa ne bi podpisal.

Župan je tudi priznal, da niti ne zna tvitati, vendar je Šikovec Ušajevo dvakrat videl na televiziji, zato se je na seji javno odrekel, da ga gospa zastopa, če postane invalid in da gre raje takoj na Žale. In da je imela med migrantsko krizo Ljubljana pripravljenih 500 postelj za migrante, in da ob milijonskem turističnem obisku zadnja tri leta, kljub alkoholu, v mestu ni bilo niti enega incidenta, in da je bila Lucija Šikovec Ušaj glavna odvetnica za nov referendum o drugem tiru, zaradi katerega je bilo zapravljenih »šest milijonov evrov in leto in pol za gradnjo.«


LZJ ni politična stranka


V drugi točki so mestni svetniki sprejeli sklep o financiranju političnih strank – mesečno bo glede na izid lokalnih volitev v Ljubljani dobivalo sredstva dvanajst političnih strank (SDS, Levica, NSi, SD, LMŠ, SMC, SAB, Lista kolesarjev in pešcev – te imajo mestnega svetnika – ter Desus, SLS z Glasom za otroke in družine, Zeleni in Dobra država, ki so zbrale le za pol svetnika glasov in se v mestni svet niso uvrstile), zmagovalna Lista Zorana Jankovića pa ne, ker ni politična stranka.

Namesto Zorana Jankovića je mestna svetnica pričakovano postala Jožka Hegler. Mesti župana in mestnega svetnika - Zoran Janković je bil na jesenskih volitvah seveda nosilec svoje liste - namreč nista združljivi.

Komentarji: