Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Ljubljana in okolica

Nov, okrogel vrtec z izrazito pozitivno energijo

V Zgornjem Kašlju so odprli Pedenjcarstvo, novo enoto vrtca Pedenjped, otroci jo bodo napolnili v ponedeljek.
Nova enota Pedenjcarstvo je bila zgrajena v devetih mesecih za 4,7 milijona evrov. FOTO: Tomi Lombar
Nova enota Pedenjcarstvo je bila zgrajena v devetih mesecih za 4,7 milijona evrov. FOTO: Tomi Lombar
11. 5. 2018 | 14:05
11. 5. 2018 | 14:27
4:12
Ljubljana – Nova enota vrtca Pedenjped, Pedenjcarstvo na Kašeljski cesti 125 z zanimivo okroglo podobo, kakršne v Sloveniji ni, ena največjih in več let načrtovanih investicij, je končana. Odprli so ga na praznik Ljubljane, 176 »pedenjcarjev« pa ga bo napolnilo v ponedeljek.

Pred leti je bilo načrtovano, da bo nova enota imela 11 oddelkov, pozneje se je število zmanjšalo na osem. Sedem oddelkov bo v ponedeljek polnih, v oddelku, prilagojenem za otroke z motnjo avtizma, v katerem je lahko največ šest otrok, pa bosta trenutno dva, je povedala ravnateljica vrtca Pedenjped Marjana Zupančič. Še štirje otroci, ki so še v obravnavi za sprejem, se jima bodo pridružili do septembra.


Krožna, energijsko varčna zasnova


Ravnateljica še pravi, da so zelo ponosni na novo enoto, saj vrtca s takšno konstrukcijo pri nas ni, arhitekti so se zelo potrudili. Za projekt enote Pedenjpeda v Kašlju je občina skupaj z zbornico za arhitekturo (ZAPS) pred štirimi leti organizirala anonimni arhitekturni natečaj, nanj je prispelo 52 projektov. Zmagovalnega so zasnovali arhitekti Maja Ivanič, Anja Planišček in Andraž Intihar ter krajinska arhitektka Urša Habič. Strojne in električne instalacije sta načrtovala Marko Vrabec in mag. Borut Glavnik. Za nagrajeni elaborat so prejeli 7500 evrov.

Zamislili so si krožno zasnovo, ki je energijsko varčna. Stavbo v obliki kolobarja sestavljajo osrednji odprt atrij in prostori, pahljačasto razporejeni okoli njega. Krožni objekt z notranjim atrijem, zaščitenim pred prometom in hrupom, so zasnovali zaradi neprivlačne, hrupne in prometno nevarne okolice. Na vrhu je tudi že urejena zelena streha.


Tudi večnamenski prostor


Krožna oblika omogoča varno igranje otrok in preprost nadzor vzgojiteljev. Vrtec ima izredno pozitivno energijo, v njem se dobro počutijo, deluje povezovalno, krog mu daje dušo, osrednji atrij pa je središče za druženje, pravijo vzgojiteljice, ki so otroke pripravljale na sprejem ob odprtju. Ravnateljica pa dodaja, da so pridobili tudi večnamenski prostor, ki ga nimajo v nobeni od njihovih enot in bo opremljen kot telovadnica; ta prostor bo poleg izvajanja gibalnih dejavnosti namenjen druženju, nastopom, srečanjem s starši in izobraževanju zaposlenih.

Enoto Pedenjcarstvo je sredi lanskega avgusta začelo graditi koprsko podjetje Makro 5 gradnje in ga postavilo v devetih mesecih. Vrednost objekta, skupaj z notranjo opremo, opremo centralne kuhinje in centralne pralnice, zakloniščem z opremo, zunanjo ureditvijo z igrali in komunalnimi priključki, je po pogodbi za izvedbo 4,7 milijona evrov z davkom. MOL je zanj prejela sofinanciranje Eko sklada in ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.


Še vedno premalo prostora za vse otroke


Čeprav so novega vrtca zelo veseli, pa bo še vedno premalo prostora za vse otroke, ki jih želijo starši vpisati. Po letošnjem vpisu v ljubljanske javne vrtce imajo v Pedenjpedu 71 otrok na čakalnem seznamu in deset vlog, ki so prispele po roku vpisa, to pa je tudi najdaljši čakalni seznam v občini. Predvsem bi morali dograditi enoto v Zadvoru, kjer potrebujejo še nekaj oddelkov, je povedala ravnateljica.

Na centralnem čakalnem seznamu za vpis v ljubljanske javne vrtce, skupaj jih je 23, je v tem šolskem letu sicer 138 otrok, razen dveh vseh mlajših od treh let. Na občini pa so že večkrat poudarili, da z enoto Pedenjcarstvo v Zgornjem Kašlju ter lansko preureditvijo dislocirane enote osnovne šole Oskarja Kovačiča v trioddelčno enoto vrtca Galjevica končujejo obdobje povečevanja oddelkov v vrtcih.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine