Pionirski festivali umetniške ustvarjalnosti

Filmski festival ZOOM.13 s 501 filmom in 17. otroški festival gledaliških sanj s 56 skupinami.
Fotografija: Festivalsko leto se je začelo z znanstvenim festivalom Hokus Pokus. FOTO Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Festivalsko leto se je začelo z znanstvenim festivalom Hokus Pokus. FOTO Blaž Samec/Delo

Na letošnji tridnevni mednarodni filmski festival za otroke in mladostnike ZOOM.13, ki se v Festivalni dvorani in drugih prostorih Pionirskega doma začenja danes, je prijavljen 501 izdelek, večina, 418, je tujih filmov iz 68 držav. Direktorica Pionirskega doma Vika Potočnik pravi, da je s filmi odziv posamezne generacije na dogajanje v svetu na dlani.

Tekmovalci mednarodne sekcije pogosteje razmišljajo o vojni, srečujejo se s problematiko rasnega razlikovanja, istospolnih odnosov, sprašujejo se o svoji prihodnosti, v slovenski sekciji pa so pogostejše tematike medsebojnih odnosov in družbenega statusa. Slovenski animirani filmi so primerljivi s tujimi, pravi Vesna Tripković, ki v Pionirskem domu vodi oddelek za kulturo. Vsem domačim in tujim osnovnošolcev do 15. leta in mladincem do 19. leta pa je skupno zavedanje o varovanju okolja in uporabi ter izkoriščanju sodobne tehnologije, ki je dostopna tako rekoč vsem, saj so filmi posneti tudi z mobilnimi telefoni. To dokazujejo barvni filmi iz Tajske in Bangladeša.

Filme v tekmovalnem delu bo ocenjevala tričlanska strokovna žirija, projekcije pa bodo spremljale še strokovne delavnice. Vika Potočnik zaznava v Sloveniji na področju filmske vzgoje sivo liso, premalo pogovorov o aktualnih temah, posledica tega je razlika med slovenskimi in tujimi filmi v tematikah in kakovosti.


Gledališke sanje


Dober teden po filmskem festivalu, 1. aprila, pa se bo v Festivalni dvorani Pionirskega doma začel štirinajstdnevni 17. otroški festival gledaliških sanj, na katerega je prijavljenih 56 gledaliških skupin z 840 nastopajočimi in 128 mentorji, ki so po besedah pomočnice direktorice Bjanke Kršmanc v teh letih, ko zaznavajo neverjeten napredek, v Pionirskem domu našli zaveznike, prijatelje, ki pomagajo k boljši kakovosti njihovega dela.

Letošnja nadgradnja bo Impro dan 12. aprila, ko se bo v povezavi z Young Theatrom – Mladim gledališčem, predstavilo 20 skupin. Improvizacija je po besedah Bjanke Kršmanc, ki vodi ta evropski projekt, v katerem je Pionirski dom vodilni partner, sodelujejo pa še tri države, pomembna v gledališču in vsakdanjem življenju, saj improtehnike mladim in odraslim omogočajo, da se lažje soočajo z neuspehi in problemi.

Poslanstvo Pionirskega doma je spodbujanje mladih k avtorskemu delu na likovnem, literarnem, filmskem in gledališkem področju. Doseči želijo, da otroci niso samo poslušalci in poustvarjalci, temveč da tudi ustvarjajo, od pisanja besedil in scenarijev do priprav uprizoritev in samih predstav. Na festivalih imajo strokovne žirije in njihova običajna ocena je, da gre za izjemne dosežke, ki jih od otrok in mladine ne pričakujejo.

Letošnja novost Pionirskega doma je dramski natečaj, s katerim spodbujajo mlade k lastnemu izražanju. Prijavilo se je 18 avtorjev v starosti od osem do 14 let, gre pa za neverjetno kakovostne tekste, drame absurda. Zmagovalno besedilo, ki ga še niso razglasili, je zapisano vešče in bi bilo vredno uprizoritve v vseh profesionalnih gledališčih.

Udeležba na (osmih) festivalih, ki jih vsako leto organizira Pionirski dom, je odlična, ne delajo pa samo festivalov, pomemben projekt je izobraževanje mentorjev. Naš šolski prostor je po besedah Vike Potočnik željan takšnih (mentorskih) izobraževanj, kjer dobivajo poleg teoretičnih predvsem praktične izkušnje.


Pionir pri učenju jezikov


Pionirski dom je bil pionir pri učenju tujih jezikov pri nas in ima več kot 60-letno tradicijo, ugotavlja vodja oddelka za tuje jezike in kulture Karmen Feher Malačič. Imel je precej vpliva na redno izobraževanje, zdaj gre za prostočasno dejavnost z razvitimi lastnimi metodami poučevanja tujih jezikov. Nekaj dodatnega glede na šole je kreativnost, sposobnost lastnega izražanja, kjer je pomembno, da se otroci ne bojijo govoriti. Več kot petsto tečajnikov se letos uči trinajst jezikov, v Pionirskem domu pa je mogoče opraviti tudi mednarodno priznane izpite.

Otroci in njihovi starši so s ponudbo Pionirskega doma izjemno zadovoljni, saj ne gre le za znanje, temveč tudi za odnos z vrstniki in pedagogi. Dejavnosti medsebojno prepletajo – jezikovne tečaje z likovnim ustvarjanjem, gledališče z improvizacijo ali likovno dejavnostjo in podobno. V Pionirskem domu so ponosni na svojo tradicijo, ustanova je bila pionir na svojem področju kulturno-umetniškega ustvarjanja otrok in mladine, ki je temelj kritičnega mišljenja. S tradicijo ustvarjajo nove vsebine mladi, ki se radi vračajo, med njimi so tudi izvrstni pedagogi.

Komentarji: