Po smeh in šale na Ljubljanski grad

Festival Panč: Jutri se začenja 11. poletni festival stand up komedije – Prvi je bil leta 2008 in je trajal tri dni
Fotografija: Panč bo jutri že enajstič zapored zavzel grajsko dvorišče.
Foto Tomaž Kos
Odpri galerijo
Panč bo jutri že enajstič zapored zavzel grajsko dvorišče. Foto Tomaž Kos

Ljubljana – Od jutri pa vse do nedelje bo vsak večer z Gradu odmeval smeh. Grajsko dvorišče bo namreč že enajstič zapored zavzel poletni festival stand up komedije Panč, brez katerega si že kar težko predstavljamo sklenitev poletnih dogodkov pod zvezdami. Petdnevni festival je letos v svoje vrste privabil kar 28 komikov iz desetih držav.

Zamisel o festivalu, ki bi v nekaj dneh ponudil najboljše iz rubrike stand up komedijantstva, se je pred več kot desetimi leti porodila Andreju Težaku in Tinu Vodopivcu, ki sta prvi Panč, ki je trajal tri večere, izpeljala davnega leta 2008. Takrat so ledino festivalskega stand upa orali Perica Jerković, Lucija Ćirović, Boštjan Gorenc - Pižama, Mladen Pahovič, Jure Murko, Vid Valič, Klemen Mauhler, Klemen Bučan, Vanči Žorž, Andrej Colarič, Ranko Babić, Tin Vodopivec, Miki Bubulj ter Marina Orsag in Domagoj Pintarić iz Hrvaške.
Deset let kasneje se je Panč razvil v kar petdnevni festival, na katerem se bo predstavilo 28 komikov iz desetih držav.
 

Festival odpirajo domači komiki


Jutri bodo festival odprli s tako imenovano Otvoritveno domačico, v sklopu prvega večera, ki ga bo povezoval Andrej Težak Tešky, pa bodo nastopili domači komiki, ki bodo občinstvu predstavili svoje najboljše šale. Na oder bodo stopili Admir Baltić, Martina Ipša, Perica Jerković, Uroš Kuzman in Nejc Šmit.

Četrtkov večer, ki so ga poimenovali »International night«, in ki ga bo povezoval Kanadčan Daniel-Ryan Spaulding, bo – kot pove že samo ime – namenjen mednarodnim komikom. Pričakujte šale Kanadčana Tanyaleeja Davisa, Američanke Chelsea Hart, Romuna Raduja Isaca, Angležinje Rie Line in Nemca Christiana Schulteja Loha. Petkov večer bo nor in odbit, napovedujejo, poimenovali so ga namreč »Freaky Friday«, na oder pa povabili domače stand up komike Roka Bohinca, Jerneja Celca, Tanjo Kocman, Jana Kreuzerja in Saša Stareta, ki jih bo skozi večer vodil voditelj Tin Vodopivec. Sobota bo polna ooojev in uuuujev, obljubljajo, saj so za ta večer pripravili nabor domačih in tujih komikov, ki jim je blizu črni humor in ki slišijo na ime Gašper Bergant, Will Franken, Aleksandar Perišić, Harri Soinila in Marko Žerjal.

Festival bodo sklenili v nedeljo, in sicer z večerom, na katerem bodo nastopili komiki iz nekdanje skupne države. Ex–Yu večer, ki ga bo povezovala hrvaška stand up komičarka Marina Orsag, bodo zaznamovali Marko Dejanović iz Bosne in Hercegovine, Nikola Radojlović iz Srbije ter Tin Sedlar, Tomislav Primorac in Ivan Šarić iz Hrvaške.

Komentarji: