Poslanci ŠOU na četrtkovi seji niso sprejeli proračuna za 2021

Podporo Radiu Študent je doslej izkazalo 488 institucij, organizacij, kolektivov in društev ter 13.739 posameznikov.
Fotografija: Podporo Radiu Študent je doslej izkazalo 488 institucij, organizacij, kolektivov in društev ter 13.739 posameznikov. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Podporo Radiu Študent je doslej izkazalo 488 institucij, organizacij, kolektivov in društev ter 13.739 posameznikov. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani je na četrtkovi seji obravnavala finančni načrt za leto 2021, v katerem pa ni bilo predvideno financiranje ne študentskega radia s polstoletno zgodovino ne zavoda Šolt. Kot so v četrtek pozno zvečer sporočili z Radia Študent (RŠ), proračuna poslanci niso sprejeli – proti je glasovalo 20, za 11, deset pa je bilo vzdržanih.

Preberite tudi: Radio Študent pred izbiro: propaganda ali privatizacija

Kot je včeraj zvečer poročal spletni Večer, je direktor ŠOU Andrej Klasinc ob srečanju zatrdil, da sredstva organizacije ŠOU upadajo iz leta v leto, posledično pa »morajo Radio umestiti v model, kjer bo preživel še naslednjih 20 let«. »Mislim, da ste zreli, da greste v neko preoblikovanje. V prihodnjih mesecih bomo delali na prestrukturiranju, o tem boste obveščeni in v tem boste tudi sodelovali. Otepati se neke zadeve, obenem pa zahtevati, da moramo dati denar, in da smo potem prikazani še kot najhujši kriminalci – tega se ne bomo šli. Bomo pa vas z voljo in srčnostjo popeljali v prihodnji čas,« je predstavnikom RŠ še dejal Klasinc.

Iz RŠ so v začetku januarja sporočili, da je novoizvoljeni študentski zbor ŠOU na zasedanju 30. decembra odločal o proračunu za leto 2021, v katerem postavke za sofinanciranje RŠ ni več. Prav tako naj bi spremenili pravilnik o financiranju ŠOU.
V sporočilu za javnost je tedaj pisalo, da je osnutek proračuna ŠOU za leto 2021 vreden slabe tri milijone evrov. Od ŠOU so zahtevali, da jim »sorazmerno z znižanjem njihovega proračuna, za katerega sicer razumejo, da je okleščen zaradi posledic epidemije, v letu 2021 nameni vsaj 120.000 evrov«. Nadalje se na radiu zavzemajo tudi za ohranitev minimalnih deležev financiranja zavodov družine ŠOU ter za vključitev RŠ v vse pogovore o njegovi negotovi prihodnosti.

Podporo Radiu Študent so v zadnjih dneh izrazili številne institucije in posamezniki. Poleg ZRC SAZU še pet fakultet ljubljanske univerze, štirje inštituti ter nekaj drugih akademskih organizacij znanstvenoraziskovalnih in študentskih organizacij. Peticijo Študent naj bo, ki so jo pripravili sodelavci radia, je skupno doslej podpisalo 488 institucij, različnih organizacij, kolektivov in društev ter 13.739 posameznikov.

Preberite še: Osrednji obstranec

Komentarji: