Potrjena rekonstrukcija Parmove in nov logistični center v Zalogu

Molov dolg bo samo še 320 evrov na Ljubljančana
Fotografija: Na seji mestnega sveta. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Na seji mestnega sveta. FOTO: Leon Vidic/Delo

V povolilno leto 2019 bo Mestna občina Ljubljana vstopila z znižanim dolgom v skupni višini 95 milijonov evrov ali 320 evrov na Ljubljančana, je zadnjo sejo mestnega sveta v sedanji sestavi sklenil župan Zoran Janković. Po razmeroma živahnih razpravah so svetniki, nikakor ne soglasno, sprejeli več odlokov o prostorskih načrtih, tudi o Parmovi in Zalogu.

Odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu (OPPN) je bil sprejet po več kot dveletni javni razpravi, v kateri se je osnutku očitala pregosta in previsoka pozidava, ki se vrinja v sedanjo vrtno pozidavo, ter slaba prometna dostopnost. V sinoči sprejetem odloku je gostota poselitve zmanjšana za četrtino tlorisne površine, zgradbe bodo znižane za tri do 12 metrov.

Pred začetkom gradnje stavb bo rekonstruirana Parmova ulica, ki bo dobila ob pločniku obojestransko kolesarsko stezo, razširjen bo vozni pas, urejena vsa komunalna infrastruktura; križišče Parmove in ulice Bežigrad bo semaforizirano, obe križišči na vplivnem območju (Samova–Parmova in Bežigrad–Dunajska) bosta rekonstruirani.

Parmova ulica bo ob pločniku dobila obojestransko kolesarsko stezo, razširjen bo vozni pas, urejena bo tudi vsa komunalna infrastruktura. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Parmova ulica bo ob pločniku dobila obojestransko kolesarsko stezo, razširjen bo vozni pas, urejena bo tudi vsa komunalna infrastruktura. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Z zunajnivojskim prehodom čez železnico za pešce in kolesarje bo območje povezano s Šiško, s tem pa bo izboljšan dostop do javnega potniškega prometa na Celovški cesti. Postajališča pri Tivoliju, na Dunajski in Parmovi bodo tako oddaljena največ 500 metrov ali šest do osem minut hoje.

Mestna opozicija je zaman apelirala, naj se še bolj prisluhne civilnim iniciativam in »staroselcem«, naj se tako pomemben dokument, kot je OPPN za Parmovo in tudi za Zaloško, sprejme po lokalnih volitvah. V Zalogu naj bi na 20 hektarih nepozidanih zemljišč in ob progi zrasel nov logistični center z novo dovozno cesto.

Samo malo bliže središču pa bodo ob Letališki na območju železniške tovorne postaje končno, po 22 letih čakanja, svoje logistične centre gradili Mercator, Slovenske železnice in Kompas Shop, prebivalci Fužin pa bodo dobili neposredno cestno povezavo z BTC.

Preberite še:

Komentarji: