Prekmursko slavje bo tudi ob odprtju spomenika

Slovesnosti ob poimenovanju in otvoritvi Prekmurskega trga so se udeležili številni Prekmurci in sosedje s Poljan.
Fotografija: Gostitelj, ljubljanski župan Zoran Janković, prvi predsednik Milan Kučan, murskosoboški župan Aleksander Jevšek, evangeličanski škof Geza Filo in njegov predhodnik Geza Erniša ter Vlado Kreslin. FOTO Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Gostitelj, ljubljanski župan Zoran Janković, prvi predsednik Milan Kučan, murskosoboški župan Aleksander Jevšek, evangeličanski škof Geza Filo in njegov predhodnik Geza Erniša ter Vlado Kreslin. FOTO Jože Suhadolnik/Delo

V trikotniku med Poljanskim nasipom, Poljansko cesto in Rozmanovo cesto so se z odprtjem Prekmurskega trga, ob navzočnosti murskosoboškega in ljubljanskega župana, Aleksandra Jevška in Zorana Jankovića, ter prvega in aktualnega predsednika republike, Milana Kučana in Boruta Pahorja, v prestolnici končale prireditve ob državnem prazniku in stoletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Vlado Kreslin je s svojimi godbeniki prekmurska ikona v Ljubljani. FOTO Jože Suhadolnik/Delo<br />
 
Vlado Kreslin je s svojimi godbeniki prekmurska ikona v Ljubljani. FOTO Jože Suhadolnik/Delo
 


Otvoritve Prekmurskega trga si brez verjetno drugega najbolj poznanega Prekmurca za Milanom Kučanom, Vlada Kreslina, seveda ni moč predstavljati - in tako je tudi pred pogostitvijo z bogračem in špricerjem na novem trgu tudi bilo. Otvoritev je povezoval še en Prekmurec - igralec Dario Varga, ki je uvodoma na glas razmišljal, kdo sploh je Prekmurec? "Zakaj jaz mislim oziroma čutim, da sem Prekmurec", se je vprašal. In odgovoril sebi in množici prisotnih: "Je človek, ki ima drugega rajši kot sebe. Je človek, ki ne samo, da spoštuje drugačnost, ampak jo išče. Je nemiren duh večnega popotnika, ki hrepeni po domačem ognjišču, je admiral presušenega Panonskega morja, je umetnik življenja, je mentalno stanje."

Vargov pokojni prijatelj, pesnik Milan Vincetič je za šankom, pri drugem metru špricerja Dariu razlagal, da je premišljeval, kaj je Prekmurec. Pravijo, da si Prekmurcev v duši, v srcu, v glavi. Prekmurec je več od Prekmurca, Prekmurec je lahko kdo, ki sploh ni Prekmurec, on sploh ne ve, kaj je Prekmurec, lahko ni nikoli bil v Prekmurju in je Prekmurec. In sem videl Korejca v Ljubljani - evo ga, Prekmurec, vidiš ga, čutiš ga v kosteh. Zato je Prekmurec Prekmurec in konec.


Praznik vseh Slovencev


Murskosoboški in ljubljanski župan, Aleksander Jevšek in Zoran Janković. FOTO Jože Suhadolnik/Delo
Murskosoboški in ljubljanski župan, Aleksander Jevšek in Zoran Janković. FOTO Jože Suhadolnik/Delo


Obletnica priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom je praznik vseh Slovencev, ne samo Prekmurcev, je po Kreslinovem glasbenem vložku poudaril murskosoboški župan Aleksander Jevšek, ki se v Ljubljani počuti kot doma, ob otvoritvi Prekmurskega trga še toliko bolj.

V letu 2019, ki je bilo ob stoletnici priključitve in združitve proglašeno tudi za Prekmursko leto, je ta slovenska pokrajina v zavesti Slovencev še močneje kot prej. Prvi predsednik Milan Kučan je v svojem nagovoru opozoril, da je veliko ljudi pripomoglo k ohranjanju slovenstva v krajih med Muro in Rabo. Vendar ne bi nič pomagalo, če ne bi bilo močne zavesti in duhovnikov, ki so skrbeli za slovenstvo, ki je žarelo pod pepelom madžarstva. In ljudi, ki so stoletja pod tujo oblastjo ohranjali lasten slovenski jezik in zgodovino. Ob tem sta se širina in strpnost krepila v mnogoetičnem okolju z Madžari, Judi, Romi, Nemci in Hrvati. Bivši predsednik Kučan je ob tem poudaril, da je Ljubljana z odprtim srcem sprejela številne Prekmurce.


Prekmurski trg zrastel iz zapuščene in zaraščene površine


Ob otvoritvi Prekmurskega trga so bili v prvi vrsti (od desne proti levi) Milan Kučan z ženo Štefko, župan MOMS Aleksander Jevšek, škofa Geza Erniša in Geza Filo, evropski poslanec Milan Brglez, predsednik države Borut Pahor in nuncij Jean-Marie Antoine J
Ob otvoritvi Prekmurskega trga so bili v prvi vrsti (od desne proti levi) Milan Kučan z ženo Štefko, župan MOMS Aleksander Jevšek, škofa Geza Erniša in Geza Filo, evropski poslanec Milan Brglez, predsednik države Borut Pahor in nuncij Jean-Marie Antoine J


Gostitelj, ljubljanski župan Zoran Janković, ki je pozdravil vse prisotne - od predsednikov, mestnih svetnikov, evropskih in slovenskih poslancev (med katerimi je bil tudi Jožef Horvat, zaslužen za praznik), preko nuncija Jean-Maria Antoina Josepha Speicha in predsednika evropskega olimpijskega komiteja Janeza Kocjančiča, do številnih Prekmurcev na začasnem in stalnem delu in življenju v Ljubljani, vključno z nekdanjim in sedanjim evangeličanskim škofom Gezo Erniša in Gezo Fila, do delavcev Nigrada, Prenove Gradbenika, Žurbi teama in KPL, ki so poleg podžupana in mestnega urbanista Janeza Koželja, ki je vztrajal z lokacijo, zaslužni, da je novopoimenovani in prenovljeni Prekmurski trg doživel transformacijo iz zaraščene in zapuščene površine.  

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in župan Ljubljane Zoran Janković. FOTO Jože Suhadolnik/Delo
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in župan Ljubljane Zoran Janković. FOTO Jože Suhadolnik/Delo


Na Prekmurskem trgu bo še letos stal spomenik posvečen stoletnici pridružitve in združitve, avtor spomenikav 340 posodami ustvarjata Zoran Srdić Janežič in Cveto Kunešević, avtor napisa na spomeniku pa je Tomato Košir. Otvoritev spomenika pa bo nova priložnosti za druženje, vsi skupaj pa po županovih besedah kažejo pot, kako lahko skupaj živimo.

Zmagovalni predlog Zorana Srdića Janežiča za spomenik Združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.
Zmagovalni predlog Zorana Srdića Janežiča za spomenik Združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Komentarji: