Pse na povodce, iztrebke pa v vrečke!

Lastnike psov, ki svojih štirinožnih prijateljev nimajo na povodcu, lahko doleti kazen do 400 evrov, v tujini več kot tisočaka
Fotografija: Vsak dvanajsti prebivalec Ljubljane ima psa. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Vsak dvanajsti prebivalec Ljubljane ima psa. FOTO: Matej Družnik/Delo

V centralnem registru je v Sloveniji registriranih 231.590 psov, od tega jih je samo v prestolnici 23.364. To pomeni, da ima vsak dvanajsti prebivalec Ljubljane doma psa. Preverili smo, kakšne so kazni za tiste, ki na javnih površinah svojih hišnih ljubljenčkov nimajo na povodcu ali pa ne pobirajo iztrebkov. Kazni pri nas so v primerjavi s tujino razmeroma nizke.

Hiša, dva otroka, vrt in pes. To je ideal slovenske družine. Zato niti ni čudno, da je iz leta v leto vse več družin, ki imajo doma vsaj enega hišnega ljubljenčka, bodisi psa bodisi mačko. To kažejo tudi podatki iz centralnega registra, saj imamo v državi več kot 231.000 registriranih psov, od tega v Ljubljani več kot 23.000. Res pa je, da je kar nekaj lastnikov, ki svojih psov nimajo registriranih. Ker med sprehajanjem po javnih površinah, kot so, denimo, parki in ulice, številni lastniki hišnih ljubljenčkov nimajo na povodcih, nas je zanimalo, kakšne kazni jih lahko doletijo.

»Na javnih površinah morajo biti psi na povodcu. Kršitev se kaznuje z denarno kaznijo od 200 do 400 evrov,« pojasnjujejo na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Globa za opustitev fizičnega varstva nevarnega psa pa za lastnika znaša od 800 do kar 1200 evrov.  In kateri psi so nevarni? Po zakonu o zaščiti živali je pes nevaren, če zaradi svoje neobvladljivosti ogroža okolico oziroma kaže napadalno vedenje do človeka. Nevaren je tudi tisti pes, ki je že ugriznil človeka oziroma žival. Lastniki nevarnih psov jih morajo imeti na povodcu z nagobčnikom, lahko jih imajo zaprte v pesjaku ali v ograjenem prostoru, ki je pri vhodu ustrezno označen z opozorilnim znakom.


V Ljubljani letos že 79 kršitev


Po podatkih policije so na območju Ljubljane lani ugotovili 171 kršitev, ko skrbniki psov na javnih mestih svojih ljubljenčkov niso imeli na povodcu, samo v prvi polovici letošnjega leta pa je bilo že 79 kršitev. »V skladu z zakonom o prekrških lahko policija ukrepa. Policist bodisi izreče opozorilo bodisi izda plačilni nalog, lahko pa izda tudi odločbo oziroma obdolžilni predlog. Pristojnosti za ukrepanje imajo tudi mestni redarji, s katerimi občasno izvajamo poostrene nadzore,« pojasnjujejo na policiji. Ljubljanska policijska enota vodnikov službenih psov je obravnavala največ kršitev – lani 101, letos pa že 25.


Občina: Redarji v akcijo večkrat na mesec


Na občini zanikajo trditve, da so zadnjo večjo akcijo nadzora nad lastniki psov organizirali januarja 2011. Takrat so poostreno nadzorovali odstranjevanje pasjih iztrebkov pa tudi, ali imajo lastniki pse na povodcih in ali so bili psi ustrezno cepljeni. Na Magistratu trdijo, da je mestni inšpektorat skupaj z mestnim redarstvom in policijo že večkrat organiziral skupni nadzor nad lastniki psov. Še več, tovrstne akcije načrtujejo med letom, približno štirikrat na mesec. Zadnjo skupno akcijo so mestni inšpektorji in redarji organizirali 18. junija.

»Več kršitev smo zaznali v primeru sprehajanja psov brez povodca. Letos nismo zaznali nedovoljenega iztrebljanja na prepovedanih lokacijah ter posledičnega nepospravljanja za pasjimi ljubljenčki. Mimoidoče smo le seznanjali s pravili občinskega odloka in razdeljevali promocijske vrečke za odstranjevanje pasjih iztrebkov,« odgovarjajo na občini.  Če lastnik psa ne pobere njegovih iztrebkov, ga lahko po odloku o urejanju občinskih cest in zelenih površin doleti kazen v višini sto evrov. »Mestni redarji so že lani povečali navzočnost v mestnih parkih in na sprehajalnih poteh, nadzor nad lastniki psov pa opravljajo skupaj s policijsko enoto vodnikov službenih psov,« pravijo na MOL.


Kazni v Veliki Britaniji tudi do 1100 evrov


Ker na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin nimajo podatkov o tem, kakšne so kazni v tujini, v kinološki zvezi pa na naša vprašanja sploh niso odgovorili, smo podatke pridobili na svetovnem spletu. Tako je v Veliki Britaniji kazen za nepobran pasji iztrebek od 45 do 90 evrov, če lastnik ne poravna plačilnega naloga, pa znaša denarna kazen tudi do 1130 evrov. Če lastniki na javnih površinah psov nimajo na povodcu, znaša kazen od 113 do 1131 evrov. Če lastnik nima nadzora nad svojim psom tako na javni kot tudi na zasebni površini, je to po britanski zakonodaji kaznivo dejanje, za katero je zagrožena kazen od šestih mesecev do petih let zapora.  Zanimivo je, da lahko britanski kmet, če samo oceni, da je njegova živina v nevarnosti, psa takoj ustreli.


Peljite pse v pasje parke!


V zadnjem desetletju so v Ljubljani postavili že štiri pasje parke, za njihovo urejenost skrbi Snaga. Ob Vilharjevi ulici so pred osmimi leti uredili pasje igrišče, leta 2013 so ga postavili še v Štepanjskem naselju, leta 2016 pa so odprli kar dva parka, in sicer v Kosezah na Ulici bratov Učakar in v Šmartinskem parku. »V Tivoliju in ob četrtni skupnosti Vič imamo urejeni tudi dve pasji stranišči na prostem, na območju Ljubljane pa je na javnih površinah postavljenih tudi 234 pasjih stebričkov, kamor lahko lastniki psov odlagajo pasje iztrebke,« pravijo na občini.

Namen sprehajališč je, da se psi prosto gibljejo, medtem ko morajo imeti lastniki v preostalem delu parka svoje ljubljenčke na povodcu. V obeh parkih so postavljene klopi za obiskovalce, koši za smeti in koši za pasje iztrebke. Uporaba pasjih parkov je v prestolnici brezplačna, saj, kot pravijo na občini, želijo z njimi spodbuditi do vseh prijazno sobivanje tako lastnikov psov kot njihovih kosmatincev – in seveda tudi meščanov.

Komentarji: