Razkrili sporne pogodbe pri gradnji Stožic

Zoran Janković ni hotel sodelovati v oddaji, kjer bi lahko pojasnil svojo plat zgodbe.
Fotografija: V zapletenem krogu finančnih transakcij so se znašla podjetja, povezana z družino Janković, nekaj denarja se je menda steklo neposredno na županov račun. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
V zapletenem krogu finančnih transakcij so se znašla podjetja, povezana z družino Janković, nekaj denarja se je menda steklo neposredno na županov račun. FOTO: Leon Vidic/Delo

Novinarji TV Slovenija in portala Pod črto so v včerajšnji oddaji Tarča podrobneje predstavili sporne pogodbe pri gradnji športnega parka Stožice. V zvezi s projektom sta spisani dve obtožnici, ena je že pravnomočna. Izvirnost iskanja denarja za projekt po ugotovitvah tožilcev ni poznala meja.

Okrožno sodišče v Ljubljani je julija in avgusta prejelo več pritožb na obtožnico, ki jo je proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću in soobtoženim v primeru nepravilnosti glede hladilne strojnice v kompleksu Stožice vložilo tožilstvo. Janković sicer ni želel sodelovati v oddaji, kjer bi lahko pojasnil svojo plat zgodbe.

V zvezi s hladilno strojnico je oddaja Tarča, izhajajoč iz pridobljene obtožnice, razkrila več podrobnosti. Energetika Ljubljana naj bi po posredovanju župana kupila prostor za hladilno strojnico v Stožicah od graditelja omenjenega kompleksa, družbe Grep, čeprav ta sploh ni bil lastnik prostora, ampak je imel le stavbno pravico. Pri tem naj bi bilo v že prej podpisani pogodbi določeno, da bo Energetika prostore dobila brezplačno.

Cena za prostor – njegova vrednost je primerljiva z vrednostjo primerljivih parkirišč in bi morala znašati 200.000 evrov – je sprva znašala 1,2 milijona evrov (brez davka). Nato so se odločili, da Energetiki dodatno zaračunajo že plačani prostor za strojnico, tokrat so prostor zaračunali v kubičnih metrih. Pripravljen je bil aneks k prvotni kupo-prodajni pogodbi, vrednost pa je narasla na več kot tri milijone evrov.

Kompleks Stožice. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Kompleks Stožice. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Za izpolnitev pogojev za stomilijonsko bančno posojilo so se, tako tožilci, sklepale pogodbe o najemu parkirišč, za katera se še sploh ni vedelo, čigava so.

V zapletenem krogu finančnih transakcij so se znašla podjetja, povezana z družino Janković, nekaj denarja se je menda steklo neposredno na županov račun.

Po besedah Damijana Jankovića bodo te stvari pojasnjevali na sodišču. Pranje denarja je namreč po njegovem mnenju tako širok pojem, da lahko z njim povežeš marsikaj. Prepričan je, da ima tako močne argumente, da glavne obravnave v zadevi hladilne strojnice sploh ne bo.

Eden izmed razočaranih neplačanih podizvajalcev, ki so mu ostali dolžni četrt milijona evrov, pa pravi: »Kar se tiče tistega denarja, ki je prišel na njihov račun in ni prišel do nas podizvajalcev, je pa kriminal.«

Medtem je podjetje Grep denar trošilo tudi za več kot tisoč evrov vredna kosila in draga potovanja. Za dobrih devet milijonov evrov, v tem znesku je bila večina evropskih sredstev, naj bi zavedli tudi ministrstvo za šolstvo.Občina je ob izplačilu sredstev z ministrstva po ugotovitvah tožilstva lažno prikazala stanje, da so dela na stadionu končana in oprema dobavljena, stroški pa zabeleženi v poslovnih knjigah. Prav tako občina stadiona takrat sploh še ni prevzela. Ministrstvo zdaj terja sredstva nazaj, kriminalisti pa tudi pri njih preiskujejo sum kaznivega dejanja.

V zadevi domnevne goljufije pri pridobivanju evropskih sredstev je obtožnica že pravnomočna, devetim fizičnim osebam pa očita več kaznivih dejanj, med drugim zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, goljufijo na škodo EU, preslepitev pri pridobitvi posojila ali ugodnosti in ponareditev ali uničenje poslovnih listin. Sojenje v tej zadevi na ljubljanskem okrožnem sodišču je sicer prekinjeno, za zdaj ni znano, kdaj se bo nadaljevalo.

Komentarji: