Sto tisočakov za nove uniforme ljubljanskih redarjev

Trzinska Uni&Forma in ljubljanski Lab Commerce bosta v prihodnje na novo opremila mestne redarje
Fotografija: Ljubljanski mestni redarji bodo dobili nove uniforme, obutev in službene izkaznice. Foto Leon Vidic
Odpri galerijo
Ljubljanski mestni redarji bodo dobili nove uniforme, obutev in službene izkaznice. Foto Leon Vidic

Mestna občina Ljubljana je za dobavo uniforme in ostale opreme za mestno redarstvo nedavno izbrala edina ponudnika, ki sta se prijavila na razpis, in sicer Lab Commerce iz Ljubljane in Uni&Formo iz Trzina. Slednja z občino sodeluje že od leta 2009, ko so mestni redarji dobili novo podobo. Trzinska družba je do zdaj na ta račun zaslužila že okoli 455 tisočakov, kažejo podatki aplikacije Erar. Redarji na kolesih in motorjih novih uniform in obutve (za zdaj) še ne bodo dobili.

Na MOL so pred dobrimi devetimi leti za 44 uniform in osebno opremo ter štiri komplete za kolesarje in motoriste Uni&Formi plačali 340 tisoč evrov oziroma dobrih sedem tisoč evrov za uniformo. Po podatkih aplikacije Erar trzinsko podjetje od leta 2009 z občino redno poslovno sodeluje, prihodki pa jim (tudi zaradi tega) skokovito rastejo. Tako so lani z 28 zaposlenimi ustvarili kar 10,9 milijona evrov prihodkov in 1,3 milijona evrov dobička. Revija Manager je trzinsko podjetje uvrstila celo med sto najuspešnejših srednje velikih družb pri nas.

Uni&Forma je rast prodaje specializiranih oblačil, predvsem za vojsko, dosegla tudi zaradi večje prodaje državnim porabnikom. Za ljubljansko občino bodo zdaj dobavljali nove uniforme za mestne redarje v višini 73.334 evrov (z DDV), podjetje Lab Commerce pa bo za 34.691 evrov (skupaj z davkom) dobavil obutev in službene izkaznice. Ker se na razpis za dobavo uniforme in obutve za redarje na kolesih in motorjih ni prijavil nihče, bodo na občini javno naročilo ponovili.


Kako poslovati z obrambnim ministrstvom


Ljubljanski Lab Commerce se ukvarja s prodajo specializirane policijske in vojaške opreme. Lani so z le štirimi zaposlenimi ustvarili 1,3 milijona evrov prihodkov in dobrih 81 tisoč evrov dobička. »Lab Commerce, ki se že od leta 1995 ukvarja z vele- in maloprodajo, ima v programu le najkakovostnejše blagovne znamke na področju opreme za vojsko in policijo,« so zapisali na spletni strani. Družba z MOL sodeluje šele od letošnjega junija (zato so zaslužili le okoli štiri tisoč evrov), z državo oziroma obrambnim ministrstvom pa sodelujejo že vrsto let. Podatki aplikacije Erar razkrivajo, da so v zadnjih 15 letih zaslužili že 5,1 milijona evrov.


Ocena o višini posla je bila pravilna


V razpisu, ki ga je MOL objavil 25. oktobra, ni bila navedena ocenjena vrednost, zato smo takrat za oceno posla vprašali Aljošo Krošlina Grlja, direktorja družbe The Icon. To ljubljansko podjetje med drugim izdeluje kolekcije oblačil za Elan, podjetje Akrapovič, nemško Alpino in Telekom Slovenije. Krošlin Grlj je takrat za Delo ocenil, da vrednost razpisa za mestne redarje znaša več kot 100.000 evrov. Njegova ocena se je izkazala za pravilno, saj bosta Uni&Forma in Lab Commerce za dobavo uniform skupaj prejela 108.025 evrov (z DDV).

V rebalansu letošnjega občinskega proračuna je za nabavo novih uniform namenjenih 92.581 evrov, v proračunu za prihodnje leto pa še 65.000 evrov. Sicer pa se je lani v mestno blagajno samo z globami in denarnimi kaznimi nateklo že 3,9 milijona evrov, od tega so redarji prispevali kar 3,7 milijona evrov.

Komentarji: