Unikatni strešniki na arkadah ob Ljubljanici

Arhitekt Jože Plečnik se je ukvarjal tudi s takimi podrobnostmi, kot so na primer strešniki
Fotografija: Delovne odre bodo postavili na rečni strani. FOTO Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Delovne odre bodo postavili na rečni strani. FOTO Tomi Lombar/Delo

Te dni se začenjajo pripravljalna dela s postavitvijo delovnih odrov na tako imenovanih Plečnikovih tržnicah, arkadnem kompleksu na desnem bregu Ljubljanice med Tromostovjem in Zmajskim mostom. Osrednji del investicijskih vzdrževalnih del bo zamenjava unikatne strešne kritine, ki si jo je zamislil arhitekt Jože Plečnik. Dela bodo trajala predvidoma do konca maja.

Arkade ob Ljubljanici so bile na mestu dotedanjega drevoreda zgrajene med letoma 1940 in 1944, v zgodnjih šestdesetih letih prejšnjega stoletja so bile funkcionalno prenovljene, vgrajena so bila tovorna dvigala v kletno etažo, do ribarnice, že prvotno predvideni Mesarski most – zaradi mesnic v delu arkad – pa je bil po novih načrtih zgrajen v letih 2009 in 2010.

V in pod obnovljene arkade, kjer je ob prodaji spominkov in zelišč na prostem, ribarnic v kletni etaži pa trgovin z domačimi izdelki – od sirov, suhomesnih izdelkov do krušnih dobrot – vedno več takih in drugačnih gostinskih lokalov, se ob napovedani morebitni posodobitvi preostalega dela tržnice (trga) ne bo posegalo.

Spomnimo. Z obnovo naj bi pod živilskim trgom na Vodnikovem trgu zgradili parkirno hišo, Mahrovo hišo na vzhodnem delu tržnice naj bi dozidali z novo stavbo, v katero naj bi preselili ponudbo s pokrite tržnice v zgradbi semenišča (in del javne uprave). V semenišče naj bi se selil »tekstilni« del trga, živilski trg s ponudbo sadja in zelenjave pa naj bi se po zgraditvi parkirne hiše vrnil tja, kjer je.


Metrski betonski strešniki


Pri obnovi Plečnikovih arkad seveda ne gre samo za zamenjavo strešnikov. Popraviti bo treba delno izrabljene in posedene konstrukcijske elemente in obrobe (napušče), ki zamakajo. Delovne odre bodo postavili na rečni strani, kar ne bo preprosto, saj kamnito rečno pročelje sega vse do Ljubljanice. Med vzdrževalnimi deli bo prehod mogoč pod arkadami, ob cesti pa bo gradbišče, kar bo dogajanje ob Kresiji, na Pogačarjevem trgu, ob semenišču in na Vodnikovem trgu seveda omejilo.

Direktorica javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Mateja Duhovnik, ki ob koncu meseca predaja direktorsko mesto vodji mestnega inšpektorata Andreju Oraču, pravi, da gre pri spomeniško zaščitenem objektu za precejšen zalogaj. Samo unikatni strešniki, ki jih je izdelal edini prijavljeni na javnem naročilu Bramac, so stali dvesto tisočakov, dela, ki jih bo opravila družba VG5, pa več kot 400.000 evrov.

Podobne betonske strešnike je Jože Plečnik načrtoval in vgradil tudi na cerkvah v barjanski Črni vasi in bežigrajski župnijski cerkvi sv. Cirila in Metoda. Bramac je edini, ki dela take replike, za Plečnikove tržnice so bili narejeni novi jekleni kalupi, vanje pa vlit beton. Gre za napol ročno delo, betonski strešniki pa so nekateri veliki tudi en meter.

Komentarji: