V Štirko po znanje in glasbo

K4 praznuje 29 let: Po pretresih in zaprtju v klubu spet živahno
Fotografija: FOTO: Bernarda Conix/
Odpri galerijo
FOTO: Bernarda Conix/

Ljubljana – Danes klub K4 praznuje devetindvajset let delovanja. V treh desetletjih je doživel in preživel marsikateri pretres, celo zaprtje, po treh sezonah, odkar je niti v roke vzel nov najemnik, pa spet mirno in vse bolj uspešno pluje po ljubljanski klubski sceni.

Maja 2015 smo drugič v dveh letih pisali, da klub z najdaljšo tradicijo v mestu zapira vrata, in nihče ni vedel, kakšna bo njegova usoda. Poleti istega leta je zavod Kersnikova, pod katerega spada klub, objavil razpis za oddajo klubskih prostorov in izvajanje tamkajšnjega kulturnega programa. Prijavilo se je zgolj eno podjetje, in sicer tisto, ki ima pod svojim okriljem že vrsto ljubljanskih klubov in lokalov, med drugim Cirkus, Cutty Sark, Slovensko hišo in Centralno postajo. Prav zato so se med domačimi »underground« glavami pojavili pomisleki, da bo novi najemnik ta podzemni klub spremenil v komercialno srečevališče, v katerem ne bo več prostora za ohranitev alternativne identitete Štirke


Težje prvo leto


»Prvo leto je bilo najtežje,« priznava Lejla Kekić, vodja kluba. »Takrat sem večino časa hodila po sestankih z didžejevskimi ekipami in se trudila pridobiti njihovo zaupanje.«
Po počasnem in ne prav uspešnem zagonu prve sezone so se pred začetkom druge odločili, da gredo na vse ali nič, in se lotili temeljite prenove kluba. Prenovili so sanitarije, kadilnico, točilne pulte, prostor za didžeja in tudi zaodrje. »Prvi mesec smo samo nosili ven, ker je bil klub deponija za celo hišo,« pripoveduje Gregor Zalokar, piarovec kluba. Sledilo je preizkušanje žanrov, dogodkov in večerov – »najprej testiraš, da vidiš, kaj dela in kaj ne, da lahko ustvariš primeren program«. Ko so spet pridobili zaupanje vseh dotedanjih ekip, so zagnali delavnice in projekte, namenjene mladim talentom, ter s klubskim programom dokazali, da je skrb, da bo alternativni klub K4 postal komercialni disko, odveč.

FOTO: Mark Kucler/
FOTO: Mark Kucler/

 

Ekipe spet na kupu


Če so se v prvi sezoni trudili, da bi pridobili čim več starih didžejevskih ekip, so ob koncu tretje že vse nazaj, »za nekatere je celo zmanjkalo prostora,« pojasnjuje Tine Vrabič, programski vodja, ki je Kekićevi priskočil na pomoč med prvo sezono novega najemništva. »Poleg tega so v zgodbo prišle nove, mlajše ekipe, recimo Just Us, Phi in SOLVD, pa tudi drugi se trudijo v klub pripeljati dober program,« pravi Vrabič, ki je skupaj s Kekićevo pred tremi leti zagnal projekt Gibanica, s katerim iščejo nove, sveže producente in didžeje, prav tako so se lepo uveljavili istoimenski večeri. Tretje leto zapored v sodelovanju z ekipo New Blood organizirajo tudi didžejevske delavnice, ki so po Vrabičevih besedah odlično obiskane.
Praznovanje se bo začelo danes ob 17. uri na ploščadi pred klubom. Zainteresirana javnost bo tam lahko pobrskala za starimi ploščami klubske glasbe na Vinyl marketu, prisluhnila zvokom in ritmom različnih didžejevskih ekip, se okrepčala na zunanjem točilnem pultu, se udeležila delavnice za ustvarjalce živih nastopov, večer pa v noč nadaljevala v notranjosti kluba, kjer bodo nastopili domači didžeji in berlinski trio Fjaak.

 

Komentarji: