Zaposleni na Snagi opozarjajo na netransparentno pripojitev k Vo-Ki

Delavci so glede razmer v Snagi na predsednika vlade Marjana Šarca, ministra za okolje in prostor Jureta Lebna in predsednika Boruta Pahorja naslovili pismo.
Fotografija: Delavci Snage so zaskrbljeni zaradi morebitne pripojitve družbe k javnemu podjetju Vo-Ka.  FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Delavci Snage so zaskrbljeni zaradi morebitne pripojitve družbe k javnemu podjetju Vo-Ka.  FOTO: Jure Eržen/Delo

Zaposleni v ljubljanskem javnem podjetju Snaga opozarjajo, da nameravana pripojitev njihovega podjetja k javnemu podjetju Vodovod-Kanalizacija (Vo-Ka) poteka netransparentno, neargumentirano in brez poglobljenih analiz. Zaskrbljeni so tudi, ker se »tako velike stvari odvijajo tako na hitro in v izjemno kratkih časovnih rokih«.

Gradivo za pripojitev s predlaganimi sklepi, ki ga je pripravil Javni holding Ljubljana, nosi datum 30. januar 2019, v gradivu pa je navedeno, da že 12. februarja zaseda nadzorni svet holdinga, dva dni pozneje pa skupščina družbe Javni holding Ljubljana, pri čemer naj bi po navedbah zaposlenih oba organa na sejah dala soglasje k pripojitvi Snage k Vo-Ki.

Kot so v pismu, ki so ga naslovili na predsednika vlade Marjana Šarca, ministra za okolje in prostor Jureta Lebna in predsednika Boruta Pahorja, zapisali Svobodni sindikat Snaga, Sindikat KNSS Neodvisnost in svet delavcev, glede na potek dosedanjih aktivnosti in vsebino gradiva »zaznavajo zelo skrb vzbujajoča dejstva, ki vzbujajo resne dvome o strokovnem pristopu in pomisleke glede gospodarnosti in učinkovitosti načrtovane pripojitve«.

Med drugim se sprašujejo, s kakšnim namenom Snaga o poteku in obliki načrtovane spremembe ni bila niti obveščena, kaj šele vključena v proces. Opozorili so tudi, da v gradivu o pripojitvi niso navedene nobene analize in finančni učinki, ki bi bili podprti s konkretnimi številkami, finančnimi projekcijami, oprijemljivimi podatki ali primerjavami, ki bi utemeljevali nujnost in smotrnost pripojitve Snage k drugi družbi. Zaposleni se v pismu sprašujejo, ali so bile analize sploh narejene.

»Drži, da se je Snaga znašla v finančnih težavah, ki v nobenem pogledu niso posledica negospodarnega ali neučinkovitega upravljanja podjetja,« so zapisali predstavniki zaposlenih, pri čemer so poudarili, da je izguba nastala zaradi dveh objektivnih razlogov, na katere pa Snaga nima vpliva. Prvi razlog so visoki stroški za oddajo goriva, ki nastaja v Rceru Ljubljana, drugi razlog pa so nizke položnice za ravnanje z odpadki, ki ne pokrijejo stroškov.

Ker določanje cene ni v pristojnosti Snage, bi odločitev o uravnoteženju stroškov in prihodkov moral sprejeti lastnik, so poudarili. »Če bi se pristojni organ odločil ceno povišati za samo deset odstotkov, bi se povprečni strošek na gospodinjstvo zvišal za 82 centov, na letni ravni pa bi bil prihodek Snage višji za 1,55 milijona evrov,« so dodali.

V pismu so navedli še, da je predvidena pripojitev naprednejšega in večjega podjetja, saj je v Snagi skupaj zaposlenih 582 ljudi, v Vo-Ki pa 346. Skrbi jih, da bo tisto, kar naj bi po pripojitvi od Snage še ostalo, pomenilo veliko in nepovratno nazadovanje.

»Opuščanje široko prepoznanih kvalitetnih pristopov in pripajanje k podjetju z bistveno manj referenčnimi procesno-organizacijskimi pristopi vsekakor to nakazuje. Nobenega dvoma ni, da na področjih, kjer Snaga ima vpliv na poslovanje, deluje učinkovito in zmanjšuje stroške,« so dodali.

V pismu so naslovnike pozvali, naj uporabijo vpliv in moč, da se reorganizacija podjetja, če je že potrebna, izpelje drugače, bolj premišljeno in strokovno ter s pozitivnimi učinki za vse deležnike.

Snaga je sicer lani po prvi oceni poslovala z izgubo v višini 5,7 milijona evrov, medtem ko je Vo-Ka imela 15.507 evrov dobička.

Ivanka Turk, predsednica Svobodnega sindikata Snaga opozarja, da zaposleni o celotnem postopku pripojitve oziroma združevanja dveh javnih podjetij nimajo podrobnejših informacij, in to kljub temu da so jim na Holdingu Ljubljana zagotovili, da jih bodo v pogovore tudi vključili. »Pričakujemo, da se bodo za Snago našle druge rešitve, kot je, denimo, dokapitalizacija družbe,« je dejala Turkova in pojasnila, da odziva pristojnih v sindikatu do zdaj še niso prejeli. Ker bodo o pripojitvi govorili tudi na četrtkovi seji skupščine družbenikov ljubljanskega holdinga, smo za komentar prosili enega izmed županov primestnih občin. Franc Setnikar, župan občine Dobrova - Polhov Gradec, ki ima v Holdingu 2,16-odstotni delež, je na kratko dejal le, da bo treba postopek pripojitve Snage k Vo-Ki podrobno preučiti, sicer pa se branja gradiva za sejo skupščine še ni lotil.     

Komentarji: