Kandidatura za EPK visi na nitki

Odstopil predsednik programskega sveta za evropsko prestolnico kulture Aleš Šteger
Fotografija: Foto
Odpri galerijo
Foto

Lendava – Leta 2025 bosta Slovenija in Nemčija na vrsti, da eno od svojih mest razglasita za Evropsko prestolnico kulture (EPK). V Lendavi so si v preteklosti zelo prizadevali za kandidaturo, z menjavo politične oblasti pa je usoda projekta postala nejasna.

Pred malo manj kot tremi leti, aprila 2016 so v Lendavi napovedali, da se bodo potegovali za naslov Evropske prestolnice kulture leta 2025. Zdaj že nekdanji župan Anton Balažek je takrat povedal, da je bila ideja o kandidaturi predrzna, a nikakor neuresničljiva. V Lendavi so stavili predvsem na multietničnost, večjezičnost in multireligioznost.


Volitve so vse obrnile na glavo


Toda v tem času so se politične karte premešale. Na nedavnih volitvah je zmagal Janez Magyar, Anton Balažek se je poslovil z mesta župana, verjetno zato odhaja tudi Aleš Šteger, dosedanji predsednik programskega sveta za pripravo kandidature Lendave za EPK 2025. V dopisu, ki ga je posredoval odgovornim na občini, je zapisal, da so vzroki za nepreklicni odstop izključno osebne narave. Vseeno pa je v njegovem zapisu moč začutiti, da sedanja politična oblast projekta ne podpira tako zavzeto, kot so si prizadevali še pred nekaj meseci.
»Obenem iz izkušenj vem, da je kandidatura za EPK smiselna le ob popolni podpori lokalnih političnih oblasti in širše lokalne skupnosti. Lokalna oblast je prva, ki mora v kandidaturi prepoznati svoj interes in smisel,« je zapisal Šteger.


Ta teden sestanek z ministrom


Iz urada župana so nam sporočili, da se bo župan Janez Magyar 16. januarja sestal z ministrom za kulturo Dejanom Prešičkom, v prihodnje pa tudi z ekipo, ki se ukvarja z omenjenim projektom. Zdaj je že jasno, da na tem sestanku ne bo Štegra, po naših informacijah pa naj bi ekipo, ki je izvajala aktivnosti, povezane s kandidaturo, zapustil tudi eden ključnih akterjev in svetovalec Mitja Čander, ki je bil tudi programski direktor zavoda Maribor 2012 – EPK.

»To je njegova odločitev, z menoj se o tem ni pogovoril,« nam je na vprašanje o odstopu Štegra odgovoril župan Magyar. Pred izvolitvijo je večkrat povedal, da projektu ne nasprotuje, a ne na račun sredstev, ki so namenjena za druge naložbe v krajevnih skupnostih.

Po naših informacijah naj bi Magyar na čelo kandidature za EPK postavil Tanjo Šimonka, nekdanjo direktorico Zavoda za kulturo in promocijo Lendava, ki pravi, da te informacije uradno ne držijo, a jih tudi ni zanikala. Stvari bodo morale hitro postati jasne, saj bo časa vse manj. Dokumentacijo za kandidaturo bo namreč treba oddati še letos.

Komentarji: