Gradnja novega vrtca bo vendarle stekla še letos

Investicija je nujna, saj je obstoječi vrtec povsem dotrajan in ne ustreza standardom, ki jih predpisuje zakonodaja.
Fotografija: Objekt, zgrajen leta 1981, je bil povsem dotrajan in neprimeren za uporabo. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Objekt, zgrajen leta 1981, je bil povsem dotrajan in neprimeren za uporabo. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Težko pričakovana gradnja vrtca v Spodnji Idriji se bo začela še to jesen, je za Delo potrdil idrijski župan Tomaž Vencelj. »Razpis za izvajalca je v pripravi, objavljen bo v roku enega meseca oziroma meseca in pol. Projektanti v tem trenutku še optimizirajo projekt, da bo izvedbeno čim cenejši. Se bodo pa dela zagotovo začela še letos,« je povedal.

Dela bi se morala sicer začeti že jeseni, za leto 2019 je bila načrtovana glavnina gradbeno-obrtniških del, a se je zaradi visoke cene projekt nato začasno ustavil.

Investicija je nujna, saj je obstoječi montažni vrtec, zgrajen leta 1981, povsem dotrajan in ne ustreza standardom, ki jih za področje vzgojno-izobraževalne dejavnosti predpisuje obstoječa področna zakonodaja.

Novi vrtec bo stal na istem mestu kot sedanji – na gosto poseljenem območju tako imenovane Koreje –, zraven šolskega kompleksa. Kot so povedali na občinski upravi, so pristojne občinske službe skupaj s projektanti vrtca prečesale celoten projekt in uspelo jim ga je toliko racionalizirati, da bo novi vrtec, čeprav ostaja v enakih gabaritih kot tisti, ki je bil prvotno zasnovan, izvedbeno cenejši. Stroški gradnje nizkoenergijskega objekta bodo manjši, investicija – sprva ocenjena na za občino Idrija povsem neracionalnih skoraj štiri milijone evrov – pa lažje izvedljiva.

Vrtec v Spodnji Idriji so lani jeseni zaprli. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Vrtec v Spodnji Idriji so lani jeseni zaprli. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Nove prostore težko čakajo tako starši kot vzgojitelji, ki jim prostorska stiska, s katero se soočajo zdaj, seveda niti najmanj ne ustreza. Avgusta lani so otroke iz spodnjeidrijskega vrtca namreč preselili v nadomestne prostore. Otroci iz štirih oddelkov, stari od dveh do petih let, so zavetje našli v Osnovni šoli Spodnja Idrija, ki poleg omenjenih oddelkov sicer že nekaj let gosti tudi en oddelek najstarejših otrok, starih od pet do šest let. Jaslični oddelek, v katerem so otroci, stari od enega do dveh let, pa so preselili v enoto vrtca v Arkovi ulici v Idriji.

V obstoječem vrtcu je bilo vsa ta leta sicer tudi zaklonišče. Po novi zakonodaji mora imeti nov vzgojno-izobraževalni objekt v naselju z nad 2500 prebivalci zaklonišče. Vrtec v Spodnji Idriji ga torej ne bi potreboval, a ker je pod obstoječim objektom že zaklonišče, ga ministrstvo za obrambo ne dovoli opustiti, je pred časom povedala Maja Majnik, svetovalka za družbene dejavnosti na idrijski občinski upravi, zato so ga morali umestiti tudi v novi objekt.

Preberite še:

Komentarji: