Namesto resničnostnega šova dokumentarec o Slapniku

Zapuščena vas: Projekt stoji več kot leto dni, ker vlagatelji ne morejo do vseh nepremičnin
Fotografija: ▶ Obnova vasi se je odmaknila v prihodnje leto. Foto Blaž Močnik
Odpri galerijo
▶ Obnova vasi se je odmaknila v prihodnje leto. Foto Blaž Močnik

Težave s pridobivanjem lastništva nepremičnin v zapuščeni vasi Slapnik so po pričakovanjih prestavile napovedano obnovo briškega naselja s hkratnim snemanjem resničnostnega šova. Namesto tega bodo predvidoma avgusta začeli snemati dokumentarec o Slapniku, obnova pa bo menda stekla prihodnje leto.

Očitno tudi soglasje o prodaji zadnje izmed 17 nepremičnin v Slap­niku ni bilo dovolj, da bi skupina Tempo, ki pripravlja produkcijo za obnovo in snemanje resničnostnega šova, po dobrem letu naposled le odkupila celotno vas. »Za ruševine smo ponudili dober denar. Seveda pa vsota ni dovolj visoka, da bi namesto plačila dobili novo stanovanje v Ljubljani, Novi Gorici ali Gorici, kot nekdo pričakuje,« so namignili na težavo v Tempu in opozorili na naraščajoče stroške, ki pa še niso prinesli učinka.
Za nakup vasi so rezervirali milijon evrov, z v Avstraliji živečo slovensko solastnico spornega objekta (v lasti ima zgolj osmino hiše, medtem ko se preostali dediči menda strinjajo s prodajo) pa se v Tempu ne bodo več pogajali, so poudarili. Zaplet bodo po napovedih reševali na sodišču.

Slapnik je bil nekoč cvetoča vas, zdaj pa že desetletja tu nihče nima stalnega prebivališča. Foto Voranc Vogel
Slapnik je bil nekoč cvetoča vas, zdaj pa že desetletja tu nihče nima stalnega prebivališča. Foto Voranc Vogel


S pričevalci zgodovine

»Drugače očitno ne gre. Ne moremo dopustiti, da bi ena propadajoča hiša bila varnostna grožnja ostalim. Projekt smo zastavili na podlagi kulture, briške tradicije in za prepoznavnost Slovenije, ki bi jo videlo 400 milijonov potencialnih gledalcev. Slapnik s tem ne bi bil več zgolj spomenik lokalnega pomena. Če nekaj ovira korist države, bo morala tudi sama kaj ukreniti,« so zatrdili. V petek se bodo vnovič sestali z občino Brda, ki pomaga projektu.

Začetka obnove in snemanja šova, v katerem bi po napovedih sodelovale evropske ekipe, torej še ne bo. V Tempu so napovedali, da bodo še ta mesec začeli snemati dokumentarec o Slapniku s pričevalci zgodovine vasi.
V Slapniku na severu Brd že desetletja nihče nima stalnega prebivališča, saj so vaščani odhajali v večja središča na Goriškem in Koprskem, pa tudi v Ameriko in Avstralijo po drugi svetovni vojni. Vas je s 17 hišami eno izmed 57 naselij brez prebivalca, spomenik nepremične kulturne dediščine lokalnega pomena pa je postal leta 1985.

▲ Slapnik leži na severu Brd. Foto Voranc Vogel
▲ Slapnik leži na severu Brd. Foto Voranc Vogel


Ko bodo kamere ugasnile, bi radi Slapnik obnovili, kakršen je bil pred stotimi leti. Po obstoječih načrtih bo nastal razpršen hotel. Hiše bodo s podporo gradbenih strokovnjakov obnavljali iz materiala, ki ga imajo na voljo v vasi. Prav tako bodo pomagali ekipam strokovnjaki z drugih področij, saj bodo med obnovo vasi morali poskrbeti tudi za samopreskrbo s hrano.

Komentarji: