V Kopru se bodo zvišale cene vrtcev

Aprila bodo začele veljati nove cene vrtčevskih programov v koprski občini.
Fotografija: Tudi v Kopru bodo zvišali ceno vrtcev. Fotodokumentacija Dela
Odpri galerijo
Tudi v Kopru bodo zvišali ceno vrtcev. Fotodokumentacija Dela

Zaradi decembrskega dogovora vlade in predstavnikov sindikatov javnega sektorja, ki od letos določa dvig plač za večino zaposlenih v javnem sektorju, bodo z marcem tudi v Mestni občini Koper (MOK) začele veljati nove, nekoliko višje cene programov predšolske vzgoje. Starši otrok prvega starostnega obdobja bodo v povprečju plačevali 2,56 evra na mesec več, največjo spremembo v višini 28 evrov pa bodo na položnicah občutili starši otrok drugega starostnega obdobja, ki so uvrščeni v najvišji (9.) dohodkovni razred. Položnice z novimi zneski bodo plačniki prejeli šele aprila.

Prihodnje leto pa namerava MOK ponovno uvesti dodatno znižanje plačila vrtca za tiste starše otrok, ki predložijo dokazila o reševanju osnovnega stanovanjskega problema (upoštevanje kredita pri znižanem plačilu vrtca). Poleg tega bodo v koprskih vrtcih s septembrom uvedli novo kategorijo – skupine starosti od tretjega do četrtega leta, ki jo pozna kar nekaj mestnih občin v Sloveniji. Gre za skupine, ki se oblikujejo pri prehodu v drugo starostno obdobje in omogočajo vključitev večjega števila otrok kot v skupinah prvega starostnega obdobja.

Odločitev za to je MOK sprejela, ker je razlika med normativi števila otrok v oddelkih prvega in drugega starostnega obdobja relativno velika. V heterogenih skupinah prvega starostnega obdobja je najvišji določen normativ 12 otrok (v homogenih 14), v drugem starostnem obdobju pa 24 (v homogenih skupinah 21), medtem ko se lahko v skupine od tretjega do četrtega leta vključi do 19 otrok.

Komentarji: