V Zali že polovična zapora, julij bo »pripeljal« popolno

V prvi gradbeni fazi je predvidena odstranitev dela brežine, s čimer bodo pridobili potreben prostor za izvedbo galerije, pilotov ter temeljenje.
Fotografija: V Zali je že vzpostavljen enosmerni promet. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
V Zali je že vzpostavljen enosmerni promet. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Idrija – Na državni cesti skozi Zalo je danes začela veljati polovična zapora, saj so začeli izvajati pripravljalna dela za gradnjo galerije. Dela v vrednosti slabe tri milijone evrov bo izvajalo podjetje Kolektor CPG.

V prvi gradbeni fazi je predvidena odstranitev dela brežine, s čimer bodo pridobili potreben prostor za izvedbo galerije, pilotov ter temeljenje, prav tako bodo, kot so pojasnili na direkciji, izvedli spodnje povezovalne grede za galerijo in njeno zaledno steno, so sporočili z DRSI. Zaradi zahtevnega terena in del je zapora tega dela cestišča nujna.

Do 29. decembra letos je tako vzpostavljena polovična zapora ceste z enosmernim izmeničnim prometom, med 29. julijem in 1. septembrom pa bo Zala popolnoma zaprta za ves promet. Obvozi bodo v tem času potekali po državnih cestah. Za tovornjake, težje od 7,5 tone, bo obvoz urejen čez Novo Gorico in Tolmin, za lažje od 7,5 tone pa čez Žiri in Govejek. Enak prometni režim je bil vzpostavljen že lani poleti, ko je bila cesta med Godovičem in Idrijo prav tako popolnoma zaprta. Zunaj omenjenega poletnega termina bodo tudi občasne kratkotrajne popolne zapore do 30 minut za primer potrebnih manipulacij v območju gradbišča, ki bodo izvedene zunaj prometnih konic. V zimskem času ni predvidenih aktivnosti in zapor.

Za vozila nad 7,5 tone bo obvoz čez Tolmin in Novo Gorico. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Za vozila nad 7,5 tone bo obvoz čez Tolmin in Novo Gorico. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Obvoz urejen na enak način kot ob lanski popolni zapori


Tako kot v času lanske popolne zapore bodo vzpostavili poseben prometni režim tudi na cesti čez Kladje. Izjemoma bodo namreč dovolili promet tovornih vozil, tudi vlačilcev, in sicer po naslednjem razporedu: v smeri Trebija–Sovodenj–Cerkno–Želin od 10. do 12. ure, pri čemer bo v tem času veljala prepoved vožnje v nasprotni smeri za vsa vozila skupne mase nad 7,5 tone, tudi za avtobuse (50-sedežni), in sicer od 9.30 do 12.30. V smeri Želin–Cerkno–Sovodenj–Trebija pa od 16. do 18. ure, pri čemer bo v tem času veljala prepoved vožnje v nasprotni smeri za vsa vozila skupne mase nad 7,5 tone, tudi za avtobuse (50-sedežni), in sicer od 15.30 do 18.30.

Za intervencijska vozila bo obvoz tudi letos prek Medvedjega Brda. 

Prihodnje leto bodo gradnjo galerije nadaljevali predvidoma med 28. marcem in 27. septembrom, ko bo Zala zaprta dvakrat po pet dni, in sicer okvirno med 11. in 15. aprilom ter 4. in 8. julijem. Pa tudi dvakrat po dva dni, predvidoma 20. in 21. junija ter 5. in 6. septembra. Poleg tega jo bodo predvidoma za en dan zaprli tudi 27. septembra.

V omenjenih terminih bo izvajalec naredil montažo in demontažo opaža stropne plošče. Zadnja predvidena popolna zapora konec septembra v trajanju enega dne pa je namenjena izvedbi zaključnega sloja asfalta na vozišču.

Na direkciji se zavedajo, da bo popolna zapora med vozniki povzročila kar nekaj nejevolje, zato vse uporabnike prosijo, naj spremljajo informacije o stanju na cestah, ki so na voljo v okviru prometnoinformacijskega centra za državne ceste (na spletni strani www.promet.si ali na telefonski številki 1970). Izvajalec bo vse načrtovane spremembe prometnega režima sporočil v Prometnoinformacijski center. Ta namreč 24 ur na dan spremlja in objavlja tudi informacije o stanju na cestah, ki jih posredujejo policija, vzdrževalci in drugi, zato so vedno na voljo zadnje razpoložljive informacije o stanju na cestah in prometu.

Komentarji: