Valvasorjeva nagrada za enkratne dosežke za izjemno razstavo o prvi vojni moriji

Razstava Na obrobju pekla: Idrijsko in Cerkljansko 1914–1919 ni navdušila le obiskovalcev, pač pa tudi strokovno kritično javnost. 
Fotografija: Ekipa, ki je zaslužna za izjemno razstavo. FOTO: Blaž Zupančič
Odpri galerijo
Ekipa, ki je zaslužna za izjemno razstavo. FOTO: Blaž Zupančič

Idrija – Ekipa Mestnega muzeja Idrija (MMI) se lahko pohvali z Valvasorjevo nagrado za enkratne dosežke v muzejstvu. Gre za najvišje stanovsko priznanje, ki ga podeljuje Slovensko muzejsko društvo. Kustosi MMI Marija Trpin Mlinar, Milojka Magajne, Mirjam Gnezda Bogataj, Miha Kosmač in Anton Zelenc ter zunanja sodelavca Sandro Oblak in Polona Zupančič so že leta 2015 pričeli raziskovalni projekt, posvečen počastitvi stoletnice prve svetovne vojne na idrijskih in cerkljanskih tleh. 26. oktobra lani so razstavo Na obrobju pekla: Idrijsko in Cerkljansko 19141919 odprli za javnost in že takoj poželi ogromno pohval. Zdaj je priznanje za trdo večletno delo prišlo tudi od stroke.

»Nagrado smo seveda sprejeli z velikim veseljem. Je priznanje za strokovno delo in hkrati dokaz, da lahko v Mestnem muzeju Idrija naredimo veliko, strokovno tehtno in med publiko odmevno razstavo, ki jo potem opazi tudi strokovna kritična javnost. Nagrada je priznanje našemu muzeju, meni osebno kot direktorici, ki nisem bila sestavni del ekipe, pa veliko pomeni tudi zato, ker je dokaz, da znajo ljudje v našem muzeju delati timsko. Razstava je bila namreč zelo zahtevna tudi v smislu scenarija in postavitve. Scenarij je zahteval sodelovanje prav vseh, ki so bili vključeni v projekt,« je v odzivu ob prejemu povedala Ivana Leskovec, direktorica Mestnega muzeja Idrija. Razstava je prva na to tematiko v idrijskem muzeju.Razstavo je opisala kot eno samo, ne sklop več zgodb, in s tem znova v ospredje postavila ekipnega duha, ki ga je zahtevala postavitev tako obsežne razstave. Pri tem je poudarila še drug vidik, namreč sodelovanje posameznikov, bodisi zasebnih zbiralcev ali drugih, ki so doma hranili dragocene predmete, do katerih imajo poseben odnos, in so jih bili nato tudi pripravljeni posoditi za ogled v Cerknem in Idriji.

»Razstava je lepo obiskana, dobro so bili sprejeti tudi številni spremljevalni dogodki, ki smo jih in jih še bomo organizirali. Vsaka stvar, ki je v kakršnikoli povezavi z razstavo, privabi vedno znova tudi nove obraze. Predstavitve knjig, delavnice in spominski večer, ki bo po Cerknem 30. maja ponovljen tudi v Idriji, so bili zanimivi za obiskovalce. Še posebej moram omeniti tudi javna vodstva po razstavi s kustosom. Ob razlagi vsebine namreč ti povedo tudi marsikaj zanimivega iz procesa nastajanja in oblikovanja razstave,« je še dodala Ivana Leskovec.

Na obrobju pekla je na ogled še do 2. junija. FOTO: Bojan Tavčar
Na obrobju pekla je na ogled še do 2. junija. FOTO: Bojan Tavčar


Valvasorjeva nagrada že drugič v roke ekipe Mestnega muzeja Idrija


Komisija, ki je muzeju podelila veliko priznanje, je v utemeljitvi zapisala, da »je razstava družbeno aktualna, konceptualno in oblikovno odlično zastavljena. Subtilna interpretacija kaže odlično sodelovanje tima. Mestni muzej Idrija je z razstavo prvič predstavil tovrstno tematiko, ki spodbuja k razmisleku o ustreznosti današnjega reševanja konfliktnih situacij v svetu in o miru kot temeljni civilizacijski vrednoti.«

Posebnost razstave je ta, da je sestavljena iz dveh sklopov – eden je na ogled v Cerknem, drugi v Idriji, a se med seboj dopolnjujeta. Razstava govori o ljudeh, o domačinih, ki jih je zajel kruti tok neusmiljene vojne morije in jim štiri leta krojil vsakdan, če so to hoteli ali pa ne. Prva svetovna vojna je terjala okoli 20 milijonov vojaških in civilnih žrtev in bila v marsičem prelomnica v sodobni človeški zgodovini.Celovito izkušnjo vojne pridobimo z ogledom obeh lokacij, vsebinsko zaokrožena pa je tudi vsaka od posameznih postavitev. Eden pomembnejših rezultatov raziskovalnega dela je seznam žrtev vélike vojne, ki je prezentiran na interaktiven način, z njim pa se je muzej vključil v vseslovenski projekt Zbiranje podatkov o vojaških žrtvah 1. svetovne vojne.

Konceptualno odlično zasnovana razstava je izpeljana interdisciplinarno, interaktivno in senzorično. Na njej je predstavljeno doslej neznano gradivo, ki so ga avtorji pridobili z raziskovalnim delom na terenu in v arhivih. Interpretacijo gradiva spremljajo izvirna besedila, preglednice in kartografsko gradivo, razstavo pa kot že omenjeno bogati raznovrsten spremljajoči program: javna vodstva, delavnice, predstavitve.

Letošnje Valvasorjevo priznanje za enkratne dosežke ni prvo, ki ga je prejela ustvarjalna in zagnana ekipa Mestnega muzeja Idrija. Leta 2009 jih je namreč stroka že nagradila za razstavo Idrijska čipka – z nitjo pisana zgodovina.

Preberite še:

Komentarji: