Celjska bolnišnica bo na novega direktorja še čakala

Svet zavoda bo o novem vodstvu bolnišnice odločal na naslednji seji, ko se bosta predstavila kandidata, ki še hočeta voditi tretjo največjo bolnišnico.
Fotografija: Svet zavoda celjske bolnišnice bo na naslednji seji poslušal predstavitve obeh kandidatov in potem glasoval, ne pa nujno tudi izbral, novega direktorja. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Svet zavoda celjske bolnišnice bo na naslednji seji poslušal predstavitve obeh kandidatov in potem glasoval, ne pa nujno tudi izbral, novega direktorja. FOTO: Tomi Lombar

Celje – Svet zavoda mora o kandidatih za direktorja Splošne bolnišnice Celje (SBC), ki so se prijavili na razpis januarja 2018, spet glasovati zaradi sodbe višjega delovnega in socialnega sodišča. To je pritrdilo Branku Gabrovcu, da ga je razpisna komisija neupravičeno izločila iz razpisa. Gabrovec, ki si je več kot dve leti prizadeval, da bi dokazal svoj prav, je od kandidature odstopil, saj da v tej situaciji ne more uspeti. Člani sveta zavoda pa včeraj niso glasovali, čeprav je bila izredna seja namenjena zgolj temu.

image_alt
Vlada menjala predstavnike v svetu zavoda


Poleg Gabrovca se je kandidaturi odpovedala še Irena Nunčič, ki je v vmesnem času postala v. d. direktorice Fursa. Člani sveta zavoda, vlada je oktobra zamenjala štiri od petih svojih predstavnikov, se morajo tako odločiti med Margareto Guček Zakošek, SMC, in nekdanjim županom občine Dobrepolje Janezom Pavlinom. Guček Zakoškova je bila za direktorico SBC imenovana prav po razpisu leta 2018, a je Gabrovec na sodišču dokazal, da je bil sklep o njenem imenovanju nezakonit. Svet zavoda ji je oktobra letos odpovedal pogodbo o zaposlitvi in za v. d. direktorja imenoval kardiologa Dragana Kovačića. Ta je Guček Zakoškovo naslednji dan s sklepom imenoval za svojo pomočnico.

Margareta Guček Zakošek se (še) ni znova zavihtela na čelo tretje največje slovenske bolnišnice. FOTO: Brane Piano
Margareta Guček Zakošek se (še) ni znova zavihtela na čelo tretje največje slovenske bolnišnice. FOTO: Brane Piano


Glede nadaljnje zaposlitve Margarete Guček Zakošek in njenega delovanja v bolnišnici je zakrožilo anonimno pismo, svoje pismo pa je svetu zavoda poslal tudi Gabrovec. V njem opozarja, da je Guček Zakoškova slabo vodila bolnišnico, da so odnosi v bolnišnici na dnu, ustanovitelja, torej ministrstvo za zdravje, pa je pozval, da zamenja svet zavoda in ponovi razpis ter izvede postopek odškodninske odgovornosti proti nekdanji članici sveta zavoda Barbari Tiselj, SMC, »ki je kot predsednica razpisne komisije z neobstoječim pravnim mnenjem omogočila nezakonito stanje, ter proti Hedviki Stanič Igličar, ki je, kljub opozorilu, kot predsednica sveta zavoda omogočila takratno glasovanje in me izločila iz postopka«. Z ministrstva za zdravje nam včeraj niso odgovorili, ali bodo vse to tudi storili.

image_alt
Celjska bolnišnica po več glasovanjih do vodstva


Ponovne predstavitve


Vse očitke iz anonimnega pisma, ki je bilo poslano na ministrstvo za zdravje, inšpektoratu in svetu zavoda, je bolnišnica zavrnila z vsemi dokazi in obrazložitvami, so odgovorili iz SBC. Guček Zakoškova pa glede poslovanja dodaja, da so številke dobre: »Bolnišnico sem prevzela s šestimi milijoni minusa, letos bomo leto zaključili uravnoteženo. Zato sem vesela, da člani sveta zavoda niso glasovali, saj želim vse to predstaviti. Da je to vsebinska in ne politična odločitev.«

image_alt
Celjska bolnišnica ostala brez direktorice


Politična je bila sicer tudi v njenem primeru. Tudi takrat je bil najprej zamenjan svet zavoda, da so lahko razrešili Marjana Ferjanca, SDS, ki je zaradi nezakonite razrešitve dobil tožbo na sodišču. Nekateri so na direktorskem stolčku spet videli prav njega, saj ima SDS v svetu zavoda trenutno dva svoja člana in tudi predstavnik Mestne občine Celje je član SDS. Iz SBC so sporočili, da glasovanja še ni bilo, ker ni bilo predvidene predstavitve kandidatov. Pred sejo je sicer nihče ni zahteval.

Komentarji: