Milijoni, vaba za vlagatelje

Razvoj Zasavja: v regijo prihaja 27 milijonov evrov.
 
Fotografija: Predsedujoči razvojnega sveta zasavske regije Matjaž Švagan (levo) in gospodarski minister Zdravko Počivalšek podpisujeta dogovor za razvoj Zasavja. FOTO: Polona Malovrh/
Odpri galerijo
Predsedujoči razvojnega sveta zasavske regije Matjaž Švagan (levo) in gospodarski minister Zdravko Počivalšek podpisujeta dogovor za razvoj Zasavja. FOTO: Polona Malovrh/

Hrastnik – Kar 25,9 milijona evrov je vreden sveženj enajstih projektov, od katerih si Zasavje v prihodnjih letih obeta dobrih dvesto delovnih mest. Dogovor za razvoj zasavske regije sta včeraj kot prvega na drugem povabilu ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) podpisala minister Zdravko Počivalšek in predsedujoči razvojnega sveta regije Matjaž Švagan.

Denar za projekte, ki so del zasavskega regionalnega razvojnega programa v finančni perspektivi 2014–2020, bodo Zasavci vložili v spodbujanje podjetništva oziroma v poslovno infrastrukturo, v gradnjo kanalizacijskega sistema in cestno infrastrukturo. Vsaj dva investitorja sta, kot smo neuradno izvedeli, na račun milijonov za Zasavje, od katerih bo 18,6 milijona evrov prispevala Evropa, razliko pa občine, pripravljena vlagati v regijo: v Zagorje prihaja moravški Termit s trimilijonsko investicijo, v Hrastnik pa nemški investitor, čigar ime v Steklarni Hrastnik (SH) skrbno varujejo.
 

Projekt pametne tovarne


»Tudi regija, ki sta jo v preteklosti zaznamovali energetika in težka industrija, se inovativno spreminja, daje prednost malim podjetjem ter je močna v kemijski in steklarski panogi,« je ob podpisu dejal minister Počivalšek.
S Tovarno kemičnih izdelkov Hrastnik in SH je povezan temeljni 4,3-milijonski projekt dogovora: pametna tovarna, ki ju bosta družbi začeli graditi že leta 2019 v novi poslovni coni nasproti SH. Tovarni, ki bosta ohranili 900 delovnih mest, 70 novih pa odprli, bosta zrastli na tleh stanovanjske steklarske kolonije. Direktor SH Peter Čas je za Delo zagotovil, da ima okoli 170 stanovalcev že novo streho nad glavo, SH, ki iz meseca v mesec povečuje zmogljivosti, pa bo v novi coni končno zadostila evropski uredbi o hrupu.

Gradnja sodobne prometnice proti Zidanemu Mostu


Po ministrovih besedah državo pravi preboj z zagotavljanjem delovnih mest še čaka: »Osebno nisem zadovoljen s številom novih delovnih mest v svojem mandatu. Več ukrepov potrebujemo dolgoročno.«
Tudi drugi nosilni projekt Zasavja iz tokratnega dogovora je vezan na Hrastnik – to je prva faza sodobne prometnice proti Zidanemu Mostu, ki bo regijo odprla proti Posavju. Ko bo cesta prevozna, ne bo mogoč več noben izgovor nove vlade, da ni ustreznega dostopa do gradbišča prve v nizu hidroelektrarn na srednji Savi – v Suhadolu.

V teh dneh je šest podjetij z razvojnega območja Trbovelj, Radeč in Hrastnika na petem razpisu za sofinanciranje podjetij in odpiranja delovnih mest od Mgrt prejelo še 1,3 milijona evrov; vlog je bilo sicer kar 21.
 

 

Komentarji: