Največji otroški festival v državi je danes odprl vrata

Pika Nogavička se je vrnila v središče Velenja, festival je s svojim prihodom na Titov trg odprla ob 17. uri.
Fotografija: Pika se po mestu potika. Že trideset let. FOTO: arhiv Festival Velenje
Odpri galerijo
Pika se po mestu potika. Že trideset let. FOTO: arhiv Festival Velenje

Velenje – Čeprav se je imela Pikapolonica Zmagoslava Marjetica Nogavička krasno ob Velenjskem jezeru, se tokrat vrača tja, kjer se je vse začelo. V središče Velenja, ki prav letos praznuje 60-letnico. Pikin festival šteje točno polovico let manj, letos bo 30. festival po vrsti. Geslo ne bi moglo biti bolje izbrano: »Pika se po mestu potika«.
 
Festival so s prihodom Pike slavnostno odprli ob 17. uri, ko so Piko pozdravili otroci Vrtca Velenje, mažoretke, akrobati Dunking Devils, zasedba The Hišn'band in cirkuško-čarovniški umetniki. Vsa druga prizorišča, kjer so številne delavnice in druge aktivnosti, bodo odprta od jutri od 9. ure zjutraj. In spet bo Velenje teden dni središče otroškega živžava v državi, vsako leto namreč festival obišče 100.000 otrok.

Pikin festival je največji otroški festival v državi, vsako leto ga obišče okoli 100.000 otrok. FOTO: arhiv Festival Velenje
Pikin festival je največji otroški festival v državi, vsako leto ga obišče okoli 100.000 otrok. FOTO: arhiv Festival Velenje

 

Od delavnic do ulične umetnosti

 
Osrednja prizorišča festivala, ki bo Velenje odel v pike vse do nedelje, bodo v Rdeči dvorani, na mestnem otroškem igrišču in na Titovem trgu. Največ delavnic bo v Rdeči dvorani, kjer bodo sledili zgodbi Pika si izmišljuje, raziskuje, potuje in izumlja. Organizatorji, Festival Velenje, so pripravili tudi nekaj prav posebnih doživetij, kot sta rudniški rov in Pikino podstrešje. Ne bo manjkala niti tradicionalna Pikina lepotilnica, kjer lahko dobijo pike in kitke vse male Pike in gusarske brke vsi Pikini prijatelji.
 
Na otroškem igrišču bo oder Taka Tuka, tam bo tradicionalna umetniška ulica s knjižno, glasbeno, lutkovno, muzejsko, kino in likovno četrtjo. Seveda ne bodo manjkala Pikina igrala in poligoni. Titov trg bo pravi naslov za ulično zabavo, kjer bodo za dogajanje s cirkuškimi začimbami poskrbeli umetniki, igralci, plesalci in akrobati. Nekateri prihajajo iz Španije, Izraela, Švice, Gane in Argentine. Tudi tu bodo poligoni, hišica na drevesu, pa tudi nov prevoznik v mestu V-ban. Odre so tokrat spravili pod streho Doma kulture Velenje in Glasbene šole Velenje ter v Pikin kino.

Delavnice so vedno privlačne, letos bodo v Rdeči dvorani. FOTO: arhiv Festival Velenje
Delavnice so vedno privlačne, letos bodo v Rdeči dvorani. FOTO: arhiv Festival Velenje

 

Častna ambasadorka Jelka Reichman

 
Septembra, ki je v Velenju tradicionalno rezerviran za najbolj neustrašno deklico na svetu, bo v mestu petnajst Pikinih razstav, med katerimi ima posebno mesto ilustratorka Jelka Reichman. Njene nepozabne ilustracije z naslovom Ilustracije za vse generacije so na ogled v Galeriji Velenje.
 
Reichmanova je bila častna pokroviteljica Pikinega festivala že leta 2000, tokrat so jo za pokroviteljico izbrali ponovno ob njenem 80. jubileju. Prejšnji teden je ob odprtju razstave kot prva v zgodovini festivala postala tudi častna Pikina ambasadorka.

Čalapinke vedno teknejo. FOTO: arhiv Festival Velenje
Čalapinke vedno teknejo. FOTO: arhiv Festival Velenje

 

Dobrodelna Pika

 
Ob festivalu bo še veliko spremljevalnih dogodkov, prav tako Pika pripravlja tudi precej športnih aktivnosti pa umetniški sejem, tudi svojo promenado okusov. Tradicionalno pripravljajo še dobrodelno akcijo Novo sonce – Pika pomaga. V Rdeči dvorani bodo zbirali sredstva za Pikin obisk otrok v bolnišnicah.
 
Ob 30-letnici festivala dodajajo še dobrodelno akcijo 30 za 30. V tej akciji bodo 30 Pikinim sovrstnikom iz socialno ogroženih družin iz Velenja v letošnjem šolskem letu omogočili obiskovanje obšolskih dejavnosti, ki jih drugače ne bi mogli obiskovati. To bo omogočilo 30 zavodov, društev in podjetij, ki tovrstne dejavnosti izvajajo in bodo sodelovali kot donatorji.

Komentarji: