Otroci na toplem dan prej

V Celju se bo ogrevalna sezona začela v četrtek, a bodo vrtci in šole ogreti že v sredo
Fotografija: Toplarna Celje celjske Energetike. FOTO: Brane Piano
Odpri galerijo
Toplarna Celje celjske Energetike. FOTO: Brane Piano

Celje – Podobno kot drugod po državi bo tudi javno podjetje Energetika Celje zaradi hladnega vremena ogrevalno sezono uradno začelo v četrtek, 27. septembra. V šolah in vrtcih toplo že jutri, saj bo omrežje že dan prej v celoti ogreto. Pri vsem pa ne gre za posebej zgodnji začetek ogrevalne sezone. Nizke temperature v septembru se pojavijo vsakih nekaj let.
 
Začetek sezone pa še ne pomeni, da se bo že v četrtek ogrevanje začelo v vseh večstanovanjskih stavbah. Etažni lastniki namreč sami odločajo o tem, kdaj se želijo začeti ogrevati na daljavo. O tem morajo pravočasno preko svojega predstavnika ali upravnika stavbe pisno obvestiti Energetiko oziroma pooblaščenega vzdrževalca toplotne postaje. Tudi poslovni odjemalci si lahko sami nastavijo urnik in temperaturni režim ogrevanja.
 
V Energetiki pravijo, da lahko etažni lastniki preko vzdrževalca toplotne postaje tudi med ogrevalno sezono ob toplejšem vremenu zmanjšajo moč ogrevanja preko krmilnika oziroma regulatorja v svoji toplotni postaji. Tako je mogoče tudi kaj prihraniti.
 
Energetika Celje sicer na daljavo ogreva 17.000 Celjanov, največ na območju naselij Hudinja, Nova vas, Lava, Otok in Golovec. Na sistem je ob večstanovanjskih objektih priključenih tudi 13 šol in vrtcev, zimski bazen in 144 lokalov. Glavni viri toplote za Celje so zemeljski plin v kotlovnicah Energetike, sežiganje odpadkov v njihovi Toplarni Celje ter sežiganje biomasa v zasebni furnirnici Merkscha.
 
Lani se je v Celju ogrevalna sezona začela že teden dni prej, 20. septembra. Običajno pa jo Energetika uvede v prvih dneh oktobra. Torej letošnja niti ne prehiteva s tem, kar je merilo za začetek, namreč da tri zaporedne dni zvečer ob 22. uri padejo pod 12 stopinj Celzija. Sezona praviloma v Celju končajo v zadnjih dneh aprila ali prvih dneh maja, včasih tudi šele sredi maja.

Komentarji: