Sojenje glede direktorja bo treba ponoviti

V ponovljenem sojenju bo moralo sodišče ugotoviti, ali je Branko Gabrovec izpolnjeval razpisne pogoje za direktorsko mesto.
Fotografija: Splošna bolnišnica Celje. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Splošna bolnišnica Celje. FOTO: Tomi Lombar

Ljubljana – Višje delovno in socialno sodišče je razveljavilo sodbo celjskega delovnega sodišča, da direktorica Splošne bolnišnice Celje (SBC) Margareta Guček Zakošek ni bila zakonito imenovana, potem ko je razpisna komisija izmed kandidatov izločila Branka Gabrovca. V ponovljenem sojenju bo moralo sodišče ugotoviti, ali je Gabrovec izpolnjeval razpisne pogoje za direktorsko mesto.
 
Branko Gabrovec, SD, je bil le eden od štirih kandidatov za direktorja SBC, bil je tudi član sveta zavoda SBC in neuradno je veljal za favorita med prijavljenimi kandidati. Predsednica razpisne komisije Barbara Tiselj, SMC, je menila, da Gabrovec ne izpolnjuje pogojev razpisa iz januarja 2018, predvsem glede vodstvenih izkušenj. Za pomoč je prosila ministrstvo za zdravje, ki ga je takrat vodila Milojka Kolar Celarc, SMC. Mnenje je dobila v nedeljo zvečer po elektronski pošti, je razlagala. Sodni postopek na delovnem sodišču je pokazal, da mnenje, ki ga je spisala takratna uslužbenka ministrstva Mojca Ramšak Pešec ni tisto, ki ga je Tisljeva kasneje vložila v spis. Tisljeva je pred sodiščem in tam zbrano javnostjo priznala, da je mnenje spisala sama in ga vložila v spis.

Branko Gabrovec. FOTO: Špela Kuralt
Branko Gabrovec. FOTO: Špela Kuralt


Prav na podlagi tega mnenja je razpisna komisija tik pred začetkom seje sveta zavoda, na kateri bi morali odločali o direktorju, Gabrovca izločila iz razpisa. Nekaj minut kasneje je svet zavoda med potem tremi kandidati izbral za direktorico Margareto Guček Zakošek, SMC.
 

Ponovno o razpisnih pogojih

 
Prvostopenjsko sodišče je pritrdilo Gabrovcu, da bi ga iz razpisa lahko izločil le svet zavoda. Ali je izpolnjeval pogoje ali ne, se prvostopenjsko sodišče ni ukvarjalo, saj je presodilo, da je bil sam postopek imenovanja direktorice nezakonit, s tem pa tudi sklep o imenovanju direktorice. Po mnenju višjih sodnikov pa bi moralo prvostopenjsko sodišče preveriti, ali je Gabrovec v resnici izpolnjeval razpisne pogoje ali ne, saj je to za presojo, ali so bile v postopku kršene njegove pravice, bistveno.

Barbara Tiselj. FOTO: Sašo Bizjak
Barbara Tiselj. FOTO: Sašo Bizjak


Gabrovec je dejal, da je želel, da bi o pogojih odločilo že prvostopenjsko sodišče: »Takrat je sodišče menilo, da je v postopku toliko napak, da razsodba glede pogojev ni bila potrebna. Zdaj se postopek lahko zavleče še za nekaj časa. Smo pa že v sojenju na prvi stopnji jasno dokazali izpolnjevanje pogojev in se ponovnega sojenja ne bojimo. Na sojenju se je pokazalo tudi, kako je predsednica razpisne komisije potvarjala dokumentacijo, da bi prikrila moje izpolnjevanje razpisnih pogojev.«

S sodbo so seznanjeni tudi v SBC, kjer so zadovoljni: »Pričakujemo, da bo delovno sodišče v ponovljenem postopku pritrdilo našim argumentom in zavrnilo tožbeni zahtevek tožnika.«

Komentarji: