Unično je tempirana požarna in okoljska bomba

Glede na to, da se snovi izpirajo v Breznico, je to ekološka katastrofa in alarm tudi za krajane Sedraža v občini Laško.
Fotografija: Na deponiji Unično, kjer ima sedež Ceroz, se krešejo iskre. FOTO: Polona Malovrh
Odpri galerijo
Na deponiji Unično, kjer ima sedež Ceroz, se krešejo iskre. FOTO: Polona Malovrh

Zagorje - Kljub izglasovanemu pooblastilu občinskih svetnikov trbovski županji Jasni Gabrič, da lahko začne postopek izstopa iz družbe Ceroz, Zagorjani ostajajo na potapljajoči se ladji tudi po nocojšnji izredni seji občinskega sveta.

»Hrastnik in Zasavje imata na Uničnem ekološko bombo, ki jo je treba takoj sanirati in prav je, da to katastrofo, ki smo jo vsi povzročili, skupaj tudi rešimo,« je ogorčen nad trbovsko odločitvijo dejal zagorski župan Matjaž Švagan. Trbovci ne morejo zahtevati vračila ustanovnega deleža, milijonski dolg pa pustiti drugim in se umakniti, je bilo slišati v Zagorju.

Za finančno sanacijo Ceroza Zasavje potrebuje vsaj 2,88 milijona evrov. Z nakopičenimi 7700 tonami odpadkov RDF sta ogroženi požarna in okoljska varnost Uničnega. Tu je pet zasavskih občin, ustanoviteljic Ceroza, povsem zatajilo: meteorne vode so RDF izprale do te mere, da si niti naziva gorivo več ne zasluži. Glede na to, da se snovi izpirajo v Breznico, je to ekološka katastrofa in alarm tudi za krajane Sedraža v občini Laško, ki nanjo brez uspeha že leta opozarjajo vodstvo Ceroza in laške občine. Vsaj za tretjino višje cene ravnanja z odpadki so neizbežne.

Komentarji: