Voda ostaja v »domači« lasti

Pitni vir za Dobovec: za občane voda ostaja cenejša, pa tudi občina nima stroškov.
Fotografija: Marjan Jamšek, predsednik KS Dobovec, poudarja, da so Dobovčani pred tridesetimi leti dovolili Tetu, da dvestometrsko vrtino za četrti energetski blok uredi na njihovem ozemlju. Foto Polona Malovrh
Odpri galerijo
Marjan Jamšek, predsednik KS Dobovec, poudarja, da so Dobovčani pred tridesetimi leti dovolili Tetu, da dvestometrsko vrtino za četrti energetski blok uredi na njihovem ozemlju. Foto Polona Malovrh

Trbovlje – Na Dobovcu so od leta 2014 čakali, da bo likvidacija trboveljske termoelektrarne (Tet), od koder se s pitno vodo preskrbujejo tudi območja pod Kumom, prinesla spremembo »vodne politike«. A ta se je zgodila šele s HSE EDT, novo energetsko družbo na lokaciji starega Teta; po njej pitni vir ostane v lasti HSE EDT.

Pogajanja so se vlekla vsaj dve leti, krajani pa zdaj ugotavljajo, da je zanje najboljši »status quo«, saj jim »nova politika« najbrž ne bi prinesla cenejše vode, ampak kvečjemu dražjo. Iz sistema Teta se preskrbuje kakšnih petsto gospodinjstev, ki so iz lastnih sredstev zgradila črpališče in 20 kilometrov vodovodnih krakov do nekaterih zaselkov. Zanje je voda, pravi direktor HSE EDT Ervin Renko, 20 centov cenejša kot v Trbovljah, kjer je treba za porabljeni kubični meter plačati 0,65 evra brez DDV. Iz letne vodarine, ki je zberejo za približno 7500 evrov, pod Kumom vzdržujejo omrežje ter poravnajo stroške za elektriko in monitoring vode.
 

Pogajanja so zastala


Na občini Trbovlje so potrdili, da so pogovori o vodovodu Dobovec z likvidacijskim upraviteljem nekdanjega Teta zastali že leta 2016. »Glede na ponovno oživitev energetske družbe upamo, bo ta še naprej zagotavljala distribucijo vode, ki je trenutno tudi cenovno najugodnejša,« priznavajo tudi na občini.

Dobovčani so pred tridesetimi leti dovolili Tetu, da dvestometrsko vrtino za četrti energetski blok uredi na njihovem ozemlju. Medtem ko so krajani na leto porabili okrog 20.000 kubičnih metrov vode, je je Tet v najboljših časih petnajstkrat toliko, od skoraj dveh milijonov okoljskih dajatev, ki so jih v desetih letih prispevali v trboveljski občinski proračun, pa na Dobovcu niso dobili niti centa.

S prihodom likvidacijskega upravitelja v Tet leta 2014 je preskrba z vodo čez noč postala 250.000 evrov vreden problem. Toliko odškodnine je namreč od občine zahteval upravitelj Luka Podjed. Po drugem scenariju naj bi vodovod brezplačno prenesli na trboveljsko Komunalo, a tudi to bi občinski proračun stalo vsaj 50.000 evrov na leto. Za primerjavo: Tet je imel v času delovanja z vodovodom okrog 30.000 evrov stroškov na leto. Leta 2015 so pogajanja med Podjedom in občino dosegla vrelišče, spisali so celo osnutek pogodbe, ki pa je bila za občino nesprejemljiva, saj je vsebovala tudi določbo, po kateri bi v primeru prenosa lastništva vodovoda na občino Tet imel pravico do brezplačne preskrbe. Po dveh izjalovljenih scenarijih je Podjed začel razmišljati o komercialnem trženju vodnega vira. A ga je prehitel konec likvidacijskega postopka.
 

Vodna pravica poteče v 2020


Od decembra 2017 na lokaciji Teta deluje energetska družba HSE EDT. Ta je štirikrat naročila pregled sistema preskrbe z vodo in v odvzetih vzorcih pred dezinfekcijo so našli tudi več spornih; v njih so bile tudi koliformne bakterije in bakterije E.coli. Vodovod je star, pravijo na Dobovcu, predvsem pa predimenzioniran, poleg tega Tetu oziroma njegovi naslednici leta 2020 ugasne vodna pravica na dobovškem vodovodu. Marjan Jamšek, predsednik KS Dobovec, je prepričan, da jo bodo brez težav obnovili.

Nekaj bojazni pred dražjo vodo na Dobovcu še vedno ostaja. Če bi namreč v HSE EDT nadaljevali po enem od scenarijev iz likvidacijskega postopka, utegne Dobovčane bremeniti račun za participacijo električne energije, kar bi prav tako pomenilo dražjo vodo za ljudi, sistem pa bi še vedno preskrbovali sami … A za zdaj strahu ni, saj namerava HSE »energetsko lokacijo vzdrževati in razvijati«, kar med drugim pomeni ohranjanje pitnega vira, iz katerega se preskrbujejo sami in najemniki poslovnih prostorov HSE EDT.

Komentarji: