Ženske na čelu volilne bitke

Levica Celje med več mlajšimi imeni ponuja Celjanom tudi Matejo Žvižej za županjo
Fotografija: Na novinarski konferenci s predstavitvijo kandidatov Levice Celje za lokalne volitve sta se oglasila policista. Preverjala sta, kakšno rdečo zastavo nosijo udeleženci. Ko so jima zagotovili, da gre za zastavo politične stranke, sta odšla. Levo Mateja Žvižej, kandidatka Levice Celje za županjo MO Celje. FOTO: Brane Piano
Odpri galerijo
Na novinarski konferenci s predstavitvijo kandidatov Levice Celje za lokalne volitve sta se oglasila policista. Preverjala sta, kakšno rdečo zastavo nosijo udeleženci. Ko so jima zagotovili, da gre za zastavo politične stranke, sta odšla. Levo Mateja Žvižej, kandidatka Levice Celje za županjo MO Celje. FOTO: Brane Piano

Celje – V štirih letih je Levica Celje z enim samim članom mestnega sveta, Matijo Kovačem, v Celju povečala krog članov in postala prepoznavna. Na svoje druge lokalne volitve se podaja z zahtevami po spremembah v vrhu Mestne občine Celje, kjer po Kovačevih besedah nekaj ljudi skrbi bolj za svoje kot za skupne potrebe Celjanov.
 
Celjska Levica stavi na svoje ženske članice, saj so nosilke kandidatnih list v treh tukajšnjih volilnih enotah ženske: diplomantka filozofske fakultete in diplomirana dramaturginja Nuša Komplet Peperko, ekonomistka Andreja Banič ter knjižničarka in dokumentalistka Mateja Žvižej. Med njihovimi kandidati je še več mlajših in znanih celjskih imen, že omenjeni Kovač, pa tudi igralec Žiga Medvešek, pa programski kino Mestnega kina Metropol Samo Seničar, profesorica Metka Krajnc in drugi.
 
Mateja Žvižej je obenem kandidatka Levice za celjsko županjo. Celjska Levica bo svoj volilni program obširneje predstavila v začetku novembra, Žvižejeva pa je svojega na predstavitvi že strnila v nekaj ugotovitev, načrtov in obljub.
 
Zavzema se za participatorni proračun, da bodo torej občani sami odločali o tem, za kaj naj se občinski denar uporabi in bodo s tem določali tudi, v kakšnem Celju želijo živeti.
 
»Z državnimi oblastmi moramo spet vzpostaviti konstruktiven dialog, saj zdaj Celje zamuja priložnosti in ne ureja perečih problemov,« je povedala kandidatka Levice.
 
Na prvo mesto svojih načrtov postavlja skrb za okolje, čeprav celjska oblast skupaj s prebivalci tovrstne težave preveč tolerira. Po njenem je politika dolžna vzpostaviti sodelovanje z onesnaževalci in skupaj z njimi sanirati celjsko zastrupljeno zemljo, prispeva pa naj tudi državni proračun.
 
Tudi zanjo je resen celjski problem ta, da mesto nima strateškega prostorskega načrta. Le tako bo tudi gospodarstvo lahko uspešno. Občinski prostorski načrt mora zato biti sprejet v naslednjem mandatu. Obenem pa mora Celje takoj pospešiti vlaganja v stanovanjsko gradnjo in tako poskrbeti tako za mlade, kakor za starejše. »Mesto mora rasti in se zgoščevati navznoter, da postane mestno jedro bolj živahno,« je dejala Žvižejeva.
 
»Čas je, da v Celju oblast prevzame ženska,« je rekla in sicer zato, ker ne sme več biti tako avtokratska ter odvisna od interesov kapitala. Le takšna bo Celju prinesla razcvet.

Komentarji: