Avtomobilski velikan PSA se umika iz Irana

Lani je PSA v Iranu prodal 444.600 vozil znamk Peugeot in Citroen.
Fotografija: Vodstvo skupine PSA (med njimi sta tudi Mary T. Barra in Carlos Tavares, zraven je še Karl Thomas Neumann) je podleglo ameriškemu pritisku. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Vodstvo skupine PSA (med njimi sta tudi Mary T. Barra in Carlos Tavares, zraven je še Karl Thomas Neumann) je podleglo ameriškemu pritisku. FOTO: AFP

Pariz - Francoski avtomobilski proizvajalec PSA je napovedal, da bo izstopil iz dveh podjetij, ki jih je na iranskem trgu odprl skupaj s tamkajšnjimi partnerji. Želi se namreč izogniti tveganju, ki ga prinašajo sankcije ZDA proti tej državi.

ZDA so se maja odločile za izstop iz iranskega jedrskega sporazuma, ob tem pa napovedale najostrejše sankcije proti islamski republiki doslej. V okviru novih sankcij bodo odgovorna tudi evropska podjetja, ki bodo sklepala »prepovedane« posle z Iranom.
 

Preveliko tveganje


Kot so v PSA zapisali v kratki izjavi, ki so jo objavili na svojih spletnih straneh, bi nadaljevanje poslovanja v Iranu zanje predstavljajo preveliko tveganje, zato se iz države umikajo.

Poudarili so še, da jim poslovanje v Iranu trenutno prinaša manj kot odstotek vseh prihodkov, zato odločitev ne bo vplivala na uresničevanje poslovne strategije.


Bogate pretekle povezave


PSA je nastop na iranskem trgu, kjer je pred tem že bil prisoten, a se je leta 2012 umaknil prav zaradi uvedbe strogih sankcij zahodnih držav proti Teheranu, napovedal junija 2016. S svojim starim poslovnim partnerjem, družbo Iran Khodro, je takrat podpisal dogovor o 400 milijonov evrov vrednem skupnem podjetju. Kot so navedli takrat, naj bi do leta 2018 dosegli proizvodnjo 200.000 jeklenih konjičkov letno.

Lani je PSA v Iranu prodal 444.600 vozil znamk Peugeot in Citroen.

Več iz te teme:

Komentarji: