Jaguar Land Rover svari pred slabim dogovorom o brexitu

Slab dogovor bi lahko ogrozil načrtovane naložbe družbe, ki jih ocenjujejo na 100 milijard dolarjev.
Fotografija: Največji britanski proizvajalec avtomobilov Jaguar Land Rover je posvaril pred slabostmi, ki bi jih lahko prinesel brexit. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Največji britanski proizvajalec avtomobilov Jaguar Land Rover je posvaril pred slabostmi, ki bi jih lahko prinesel brexit. FOTO: AFP

London - Največji britanski proizvajalec avtomobilov Jaguar Land Rover je posvaril pred slabostmi, ki bi jih lahko prinesel brexit, in se pridružil pozivom, naj Velika Britanija poskrbi za čim bolj nemoten izstop države iz EU. Slab dogovor bi lahko ogrozil načrtovane naložbe družbe, ki jih ta ocenjuje na 100 milijard dolarjev.

Podobno so v minulih tednih posvarili evropski proizvajalci Airbus, BMW in Siemens, ki dopuščajo možnost, da bodo v primeru za gospodarstvo slabega dogovora za izstop države iz unije umaknile svoje naložbe iz Velike Britanije, kar bi ogrozilo več tisoč delovnih mest.
 

O pogojih izstopa do marca prihodnje leto


Slaba pogodba o brexitu, ki bi otežila trgovino med Veliko Britanijo in največjimi zunanjetrgovinskimi partnericami, bi po ocenah vodstva Jaguar Land Roverja družbi vsako leto odškrtnila več kot 1,2 milijarde funtov oz. 1,6 milijarde dolarjev oz. 1,3 milijarde evrov dobička, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podjetja opozarjajo na trenutno nepredvidljivost poslovnega okolja. FOTO: AFP<br />
 
Podjetja opozarjajo na trenutno nepredvidljivost poslovnega okolja. FOTO: AFP
 


Velika Britanija in EU naj bi se o pogojih izstopa dogovorili do marca prihodnje leto. Podjetja pa ob tem opozarjajo na trenutno nepredvidljivost poslovnega okolja.

»Nujno potrebujemo več gotovosti, da bomo še naprej vlagali v Veliko Britanijo in zaščitili naše dobavitelje, kupce in 40.000 britanskih delavcev,« so poudarili v Jaguar Land Roverju, ki je v lasti indijskega Tata Motors.

Več iz te teme:

Komentarji: