Porsche kupil 10 odstotkov hrvaške družbe Rimac Automobili

Namen partnerstva je sodelovanje pri razvoju električnih vozil. Rimac sicer razvija superšportne avtomobile.
Fotografija: Mate Rimac je večinski lastnik hrvaške družbe. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Mate Rimac je večinski lastnik hrvaške družbe. FOTO: AFP

Zagreb - Nemški proizvajalec športnih avtomobilov Porsche je vstopil v hrvaškega razvijalca superšportnih avtomobilov in pogonske tehnologije Rimac Avtomobili in njegovo hčerinsko podjetje Greyp Bikes. Kupil je namreč 10-odstotni delež te hrvaške družbe. Kot so sporočili iz Rimaca, je namen partnerstva sodelovanje pri razvoju električnih vozil.
 

Tesno sodelovanje med družbama


V družbi Rimac Automobili pričakujejo, da bo sodelovanje s Porschejem prispevalo, da bodo izpolnili svoj strateški cilj. Nameravajo postati vodilni dobavitelj tehnoloških rešitev za trg električnih avtomobilov visokih zmogljivosti in proizvajalec najbolj razburljivih športnih električnih avtomobilov.

Pri Porscheju imajo dolgotradicijo razvoja vrhunskih avtomobilov. FOTO: Gašper Boncelj.
Pri Porscheju imajo dolgotradicijo razvoja vrhunskih avtomobilov. FOTO: Gašper Boncelj.


Namestnik predsednika izvršnega odbora Porscheja Luth Meschke je ocenil, da je večinski lastnik hrvaške družbe Mate Rimac s svojim »impresivnim znanjem in razvojem povsem električnih superšportnih avtomobilov Concept_One in C_Two ter številnih drugih ključnih tehnoloških sklopov potrdil svoj položaj v svetu elektromobilnosti«. Poudaril je, da pričakuje tesno sodelovanje med družbama.
 

Leta 2009 pričel v garaži


Rimac je začel svoj podjetniški projekt dobesedno v garaži leta 2009, danes pa zaposluje 400 delavcev. Medtem so nabrali veliko izkušenj na področju razvoja električnih avtomobilov, baterijskih tehnologij, inovativnih infotainmentov, telemetrijskih in drugih ključnih avtomobilskih sistemov. Postali so pomemben dobavitelj velikim proizvajalcem avtomobilov, so še sporočili iz hrvaške družbe.

Rimčevo podjetje Greyp Bikes prav tako ponuja inovativne rešitve pri razvoju električnih koles.

Pri podjetju Rimac imajo impresivno znanje in razvoj povsem električnih superšportnih avtomobilov. FOTO: AFP
Pri podjetju Rimac imajo impresivno znanje in razvoj povsem električnih superšportnih avtomobilov. FOTO: AFP

Komentarji: