Tesle kmalu s povsem avtonomno vožnjo?

Teslin avtopilot za zdaj omogoča polavtonomno vožnjo, a to naj bi se kmalu spremenilo.
Fotografija: Proizvajalci hitijo z razvojem avtonomne vožnje. 
Odpri galerijo
Proizvajalci hitijo z razvojem avtonomne vožnje. 

Nadgradnja programske opreme Teslovega avtopilota, napovedana za avgust, bo omogočila značilnosti povsem avtonomne vožnje električnih avtomobilov tega proizvajalca, je napovedal glavni izvršni direktor Tesle Elon Musk. Avtomobilski proizvajalci sicer hitijo z razvojem avtonomne vožnje, medtem ko vprašanja v zvezi z varnostjo ostajajo odprta.

Musk je novico izdal v pogovoru na spletnem družbenem omrežju Twitter, v katerem je odgovarjal na pritožbe enega od voznikov Tesle v zvezi z avtopilotom. Ta trenutno omogoča polavtonomno vožnjo, ki zahteva stalno prisotnost in sodelovanje človeškega voznika.Kot je pojasnil, bo nadgrajena verzija 9, ki naj bi prišla avgusta, naslovila vrsto dosedanjih težav. »Doslej se je avtopilot osredotočal izključno na varnost. Z V9 bomo začeli omogočali značilnosti popolnoma avtonomne vožnje,« je napovedal. Več podrobnosti Musk ni razkril.

V ZDA sicer zvezni preiskovalci preiskujejo vrsto prometnih nesreč, v katere so bili vpleteni samovozeči avtomobili. Musk kljub temu vztraja, da bodo avtonomni avtomobili precej varnejši od človeških voznikov.

»Povsem neprimerno je, da Teslina nesreča, katere rezultat je zlomljen gleženj, pristane na prvi strani novic, medtem pa okoli 40.000 ljudi, ki so lani umrli v prometnih nesrečah v ZDA, ni deležnih skoraj nobenega pokrivanja,« je dejal prejšnji mesec.

Neki voznik tesle je sicer marca letos umrl, potem ko je trčil v obcestno ograjo nedaleč od mesta Mountain View v Kaliforniji. V času nesreče je bil vključen avtopilot, osnutek poročila ameriškega urada za varnost prometa pa je prejšnji teden razkrilo, da je vozilo pred nesrečo pospešilo.

Do nesreče Teslinega vozila je prišlo le malo zatem, ko je samovozeče Uberjevo vozilo v Arizoni do smrti povozilo peško.

Komentarji: