Y je Teslin novi križanec

Razkritje naslednjega Teslinega električnega avtomobila. Manjši od modela X, bolj prostoren od »trojke«. Prvi primerki v ZDA na voljo prihodnje leto
 
Fotografija: Ameriško podjetje Tesla je danes razkrilo svoj naslednji električni model, ki nosi ime Y, gre pa za križanca, ki je nekoliko prostornejši od modela 3.
Prvi primerki bodo v ZDA na voljo prihodnjo jesen.
Odpri galerijo
Ameriško podjetje Tesla je danes razkrilo svoj naslednji električni model, ki nosi ime Y, gre pa za križanca, ki je nekoliko prostornejši od modela 3. Prvi primerki bodo v ZDA na voljo prihodnjo jesen.

Ameriški proizvajalec Tesla je razkril svoj najnovejši električni model tesla Y, ki navzven deluje kot bolj dvignjeni model 3. V bolj zmogljivih različicah naj bi ga začeli izdelovati proti koncu prihodnjega leta, v cenovno rahlo manj dragih pa leta 2021.
 
Tesla model Y je  po modelih S, X in 3 četrti izdelek ameriške družbe, očitno pa lovi trend križancev, ki so se zadnja leta daleč najbolj prodajali v vseh delih sveta, tako v ZDA, kot v Evropi kot na Kitajskem, kot je znano, pa se na tam delu trg ogreva tudi evropska, predvsem nemška konkurenca.

Model Y bo lahko odvisno od konfiguracije sprejel pet ali sedem potnikov, s pristavkom da se sedeži v drugi ali tretji vrsti podirajo v dno. Novi model nima dvižnega drugega para vrat kot še precej dražji model X, temveč je ta par pripravljen bolj klasično tako kot pri modelu 3. Podjetje za zdaj sicer ni objavilo zunanjih mer, a se zdi, da je avtomobil dolg podobno kot model 3 (469 cm), od slednjega pa je kot rečeno višji. Tudi Y ima v notranjosti velikanski sredinski zaslon z diagonalo 38 cm.

Teslin prvi mož Elon Musk je ob predstavitvi v Kaliforniji dejal, da bo imel model Y funkcionalnost športnega terenca, a hkrati konkretne sposobnosti dobre vožnje, v najbolj zmogljivi različici naj bi bil njegov pospešek z mesta do hitrosti 100 km/h komaj 3,5 sekunde. Poudarjajo zelo nizko težišče in po drugi strani tudi nizek količnik upora.

Tako kot vselej doslej, je tudi tokratnega novinca predstavil Teslin šef Elon Musk.
Tako kot vselej doslej, je tudi tokratnega novinca predstavil Teslin šef Elon Musk.


Najprej, predvidoma jeseni leta 2020, bodo v ZDA začeli prodajati izvedenko modela Y z daljšim dosegom, ki bo lahko gnana bodisi dvo ali štirikolesno (zatrjevani doseg z enim napolnjenjem naj bi znašal 480 in  450 km) in bo v ZDA stala od 47 do 51 tisoč dolarjev. Nekoliko manj zmogljiva različica z dosegom 370 kilometrov pa naj bi bila za prodajo nared šele leta 2021, a bo tudi ta v ZDA stala vsaj 39 tisoč dolarjev. Y in Evropa? Mislimo si, da v ta del sveta pripelje še kako leto kasneje.

Razkritje tesle model Y prihaja nekaj potem, ko je podjetje končno napovedalo, da naj bi v bližnji prihodnosti vsaj v Ameriki začelo prodajati dolgo pričakovano dostopnejšo različico modela 3 za 35 tisoč dolarjev, kar naj bi se zgodilo v bližnji prihodnosti. A bo to potrebno še dočakati, saj Elon Musk svoje izjave ves čas po malem spreminja. Nedavno je namreč objavil, da bodo svoje prodajne cene rahlo zvišali, precej pa je omilil tudi izjavo, da bodo avtomobile prodajali le še po spletu in sicer, da bodo nekatere svoje trgovine le pustil odprte.
 

Komentarji: