Kako se zaljubiti v neznanca

Psiholog Arthur Aron je ugotavljal, ali se lahko zaljubite v neznanca tako, da ga sprašujete intimne podrobnosti in mu štiri minute strmite v oči.
Fotografija: Nam lahko srečanje z neznancem popolnoma spremeni življenje? O tem se sprašuje tudi film režiserja Richarda Linklaterja Pred zoro z Julie Delpy in Ethanom Hawkom v glavnih vlogah. FOTO: IMDb
Odpri galerijo
Nam lahko srečanje z neznancem popolnoma spremeni življenje? O tem se sprašuje tudi film režiserja Richarda Linklaterja Pred zoro z Julie Delpy in Ethanom Hawkom v glavnih vlogah. FOTO: IMDb

»Pred več kot 20 leti je psihologu Arthurju Aronu v njegovem laboratoriju uspelo doseči, da sta se neznanca zaljubila. Lani poleti sem uporabila njegovo tehniko, se opolnoči znašla na mostu in točno štiri minute strmela človeku v oči.« Tako se začne prispevek Mandy Len Catron iz leta 2015, ki je še vedno najbolj bran v rubriki Modern Love New York Timesa.

Aronova študija raziskuje, ali je intimnost med neznancema mogoče pospešiti tako, da drug drugemu postavljata niz osebnih vprašanj. Ta so razdeljena v tri sklope in se gibljejo od precej splošnih v prvem delu do zelo osebnih v tretjem.

Kot so zapisali raziskovalci, je »dovoliti si biti ranljiv ob nekom lahko izredno težko«, hkrati pa ravno ranljivost ustvarja občutek bližine.

V prvem sklopu so vprašanja, kot: »Če bi lahko izbrali kogarkoli na svetu, koga bi povabili na večerjo?« Naslednjih ducat je bolj osebnih: »Če bi vam kristalna krogla lahko povedala resnico o vas, vašem življenju ali prihodnosti, kaj bi radi vedeli?« Zadnjih dvanajst terja še več brskanja po sebi: »Če bi danes zvečer umrli, ne da bi imeli možnost s komerkoli komunicirati, kaj neizrečenega bi najbolj obžalovali? Zakaj tega še niste povedali?«

Eksperiment se konča tako, da neznanca drug drugemu štiri minute strmita v oči, kar Catronova opiše kot eno bolj grozljivih in vznemirljivih izkušenj v življenju. Preizkus je bil uspešen, z neznancem sta resnično postala par, a kot pravi, se jima ljubezen ni preprosto zgodila, »zaljubljena sva, ker sva se tako odločila«.

Eksperiment ni namenjen le neznancem, 36 vprašanj bo zbližalo tako prijatelje kot dolgoletne zakonce. Eno od vprašanj v tretjem sklopu je: »Povejte partnerju, kaj vam je na njem všeč; bodite zelo iskreni in povejte stvari, ki jih morda ne bi rekli nekomu, ki ste ga pravkar spoznali.« Jutri je valentinovo.

 

Preberite še:

Komentarji: