Kako posvojiti zapuščeno žival?

Odgovarja Tanja Ferenčak, vodja Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana.
Fotografija: V Zavetišču za zapuščene živali trenutno čaka na posvojitelje več kot 200 mačk in več kot 30 psov. FOTO: Jože Suhadolnik/IDelo
Odpri galerijo
V Zavetišču za zapuščene živali trenutno čaka na posvojitelje več kot 200 mačk in več kot 30 psov. FOTO: Jože Suhadolnik/IDelo

Katere živali je mogoče posvojiti v Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana?

Posvojiti je mogoče različne vrste živali, odvisno od tega, katere so v nekem trenutku na voljo. Najpogosteje so to mačke, zdaj jih imamo v zavetišču več kot dvesto. Psi so priljubljeni hišni ljubljenčki, trenutno jih čaka na nov dom več kot 30. V zadnjih letih sprejemamo čedalje več tudi drugih hišnih živali, predvsem kuncev, papig in želv. Najbolje, da preverite, katere so na voljo. Vse živali so objavljene na naši spletni strani www.zavetisce-ljubljana.si. Pomembno je, da preučite, katera bi najbolje ustrezala vašemu življenjskemu slogu in ste zanjo pripravljeni odgovorno skrbeti.

»Pomembno je, da preučite, katera žival bi najbolje ustrezala vašemu življenjskemu slogu in ste pripravljeni odgovorno skrbeti zanjo,« pravi Tanja Ferenčak. FOTO: osebni arhiv/ Picasa
»Pomembno je, da preučite, katera žival bi najbolje ustrezala vašemu življenjskemu slogu in ste pripravljeni odgovorno skrbeti zanjo,« pravi Tanja Ferenčak. FOTO: osebni arhiv/ Picasa

Ali se za posvojitev živali odloča veliko starejših?

V zavetišču ne vodimo starostnih statistik posvojiteljev. Vsakemu kandidatu namenimo ustrezno pozornost in svetovanje pri izbiri hišnega ljubljenčka, saj je ključno, da se hišni ljubljenček in njegovi potencialni lastniki dobro ujemajo. Svetovanje in presoja sta pomembna koraka, da se zagotovi, da bo posvojitev za vse vpletene pozitivna izkušnja.

Mnoge zapuščene živali imajo travmatične izkušnje, ali se lahko ujamejo s starejšimi?

Da, zapuščene živali se lahko dobro ujamejo s starejšimi posvojitelji. V resnici jim njihova prisotnost in skrb pogosto zagotavljata občutek varnosti in stabilnosti, ki je zanje izjemno pomemben. Vendar pa obstaja nekaj ključnih dejavnikov, ki jih je treba upoštevati. Zapuščene živali, še posebej tiste, ki so doživele travmatične izkušnje, lahko potrebujejo več časa za prilagajanje in zaupanje v nove lastnike. Razumevanje živalskega vedenja in potreb je ključno, da jim lahko pomagamo. Zagotavljanje stabilnega okolja je pomembno za zdravljenje živali s travmo.Starejši posvojitelji, ki imajo redno rutino in mirno okolje, lahko to zagotavljajo in pogosto svojim hišnim ljubljenčkom posvečajo več časa. To je lahko koristno za socialno interakcijo živali in izboljšanje njihovega čustvenega počutja.

Kljub travmatičnim izkušnjam lahko takšne živali pri starejših posvojiteljih najdejo nov, srečen in varen dom. Ključno je, da lastniki poskrbijo za njihove potrebe in si pridobijo zaupanje. Pomembno pa je, da se posvetijo izbiri živali, ki ustreza njihovemu življenjskemu slogu in potrebam, saj je vsaka žival edinstvena.

Katere živali najbolj priporočate starejšim?

Pravilno izbran hišni ljubljenček lahko zagotovi družbo, veselje in tolažbo starejšim posameznikom ter s tem izboljša kakovost njihovega življenja. Odrasle živali so pogosto primernejše za starejše posvojitelje, saj imajo že oblikovan karakter in navade, kar olajša sobivanje. Običajno tudi zahtevajo manj energije in pozornosti kakor mladiči, kar lahko bolj ustreza življenjskemu slogu starejših ljudi.

Pri izbiri hišnega ljubljenčka je treba upoštevati svoje zmožnosti, življenjski slog in omejitve. Pred posvojitvijo je dobro premisliti o tem, ali boste lahko zagotovili ustrezno oskrbo, gibanje in zdravstveno nego za svojega hišnega ljubljenčka. Prav tako je pomembno, da se posvetujete z zavetiščem ali rejcem o možnostih in izberete žival, ki se ujema z vašimi potrebami.

Posvojitev hišnega ljubljenčka je odgovorna odločitev in prinaša obveznosti. Začetek odnosa med njim in lastnikom je lahko čudovit, vendar je ključno poskrbeti za dobro počutje in zdravje obeh, še posebej ko gre za starejše posameznike.

KARIKATURA: Marko Kočevar
KARIKATURA: Marko Kočevar

Katere živali pa starejši najpogosteje posvojijo?

Starejši ljudje običajno raje posvajajo hišne ljubljenčke, ki so manj zahtevni in ustrezajo njihovemu življenjskemu slogu. Pogosto cenijo mirno družbo hišnih ljubljenčkov, ki jim prinašajo veselje in tolažbo. Pri izbiri je ključno upoštevati lastne preference in življenjski slog, pa tudi fizične sposobnosti za skrb za žival.

Kako poteka posvojitev živali?

Vsakemu kandidatu predlagamo, da si najprej na spletni strani zavetišča ogleda živali, ki so na voljo za posvojitev. Za ogled izbrane živali je treba rezervirati termin, kar najlažje storite tako, da izpolnite spletni obrazec, ki je obenem vprašalnik za posvojitev živali. Po potrjenem terminu si v zavetišču ogledate izbrano žival in se pogovorite z oskrbnikom. Oskrbnik, ki žival v imenu Zavetišča Ljubljana oddaja, pregleda izpolnjeni vprašalnik, se s kandidatom pogovori in mu svetuje. Kandidat, ki izpolnjuje pogoje in mu zavetišče odobri posvojitev, prevzame izbrano žival s sklenitvijo pogodbe o prevzemu živali. S podpisom pogodbe se posvojitelj zaveže, da bo zanjo ustrezno skrbel in ravnal. Pred prevzemom izbrane živali poravna prispevek zavetišču.

Ali lahko starejši tudi kako drugače sodelujejo pri skrbi za živali, ne le s posvojitvijo?

Seveda, starejši ljudje lahko na različne načine prispevajo k dobrobiti živali in skupnosti. Materialne donacije, prostovoljstvo v zavetiščih, deljenje znanja in izkušenj ter ozaveščanje o pomembnosti skrbi za hišne ljubljenčke so vredni prispevki k boljšemu življenju živali. Skrb zanje je lahko izjemno zadovoljujoča izkušnja, ki lahko pripomore k povečanju kakovosti življenja in ohranjanju družbene aktivnosti starejših posameznikov, zato je pomembno spodbujati takšno sodelovanje.

 

Preberite še:

Komentarji: