Za vsak problem se najde rešitev

Poudarki iz 51 daljših pogovorov z zanimivimi Slovenci in Slovenkami, ki so bili lani objavljeni na stani Generacije+.
Fotografija: Janez Dirjec Foto Leon Vidic
Odpri galerijo
Janez Dirjec Foto Leon Vidic

Za nami je četrta sezona pogovorov na strani Generacije +, kjer svoje življenje in izkušnje predstavljajo častitljive sogovornice in sogovorniki, ki spadajo v generacijo starejših. Mi v to kategorijo uvrščamo starejše od 65 let, a neredko imajo naši sogovorniki še več let ali celo desetletij izkušenj. A to ni edina njihova skup­na lastnost.

Večinoma so se v življenju ukvarjali z nečim, kar jim je dajalo in jim daje zadovoljstvo, pri marsikom gre za pravo strast. Kaj drugega je urarstvo za kočevskega urarja Milana Pajniča ali farmacija za Bredo Drenek Sotošek, ki še vedno preživljata dneve v svojem nekdanjem delovnem okol­ju? Enako velja za gradbenega inženirja Gorazda Humarja, ki se je pred več kot šestdesetimi leti med vsakodnevnim veslanjem po Soči zaljubil v mogočen kamniti obok solkanskega mostu, napisal o njem prvo knjigo in potem še vrsto drugih. Pa geologa Jožeta Čarja, ki je še danes, ko gre v jamo, prevzet nad to neverjetno stvarit­vijo narave.

Ljudje, ki smo jih predstavili, so neredko ustvarjali pomembne dogodke in sodelovali pri njih, tako kot je bil Boris Bajželj leta 1971 vključen v izvedbo kongresa IFIP (International Federation for Information Processing), ki je s 3300 udeleženci iz 49 držav še ved­no največji kongresni dogodek, doslej organiziran v Sloveniji. Terenski arheolog Janez Dirjec pa je bil prvi, ki je imel v rokah dva predmeta, izjemna v svetovnem merilu: najstarejšo piščal in tudi najstarejše kolo na svetu.

Enako pomembni so osebni dogodki, ko človek preseže samega sebe. Albina Košorog je pri enain­šestdesetih naredila vozniški izpit in je zdaj ena najstarejših, če ne kar najstarejša voznica pri nas. Sadjarka Terezija Petrič, ki je še vedno zelo aktivna gospa, pa je nevidno mejo prestavila v domačem okolju v sedemdesetih letih, ko je postala prva predsednica gasilskega društva pri nas.

Naši zanimivi sogovorniki in sogovornice – med 52 je 16 žensk – potrjujejo tudi rek, da je starost modrost, ki se od človeka do človeka razlikuje. Nekdanji ravnatelj Železniškega muzeja Mladen Bogić je prepričan, da moramo poznati preteklost, da gremo lahko naprej. Da se, kot je svoj moto poudaril Vojko Zajšek, za vsak problem najde rešitev. Ker, je bil praktičen Dušan Repovš, v življenju je pametno spremljati dogajanje doma in po svetu, a vsega vendar ne smemo jemati preveč resno.

Jože Pavšič Foto Jože Suhadolnik
Jože Pavšič Foto Jože Suhadolnik

Alenka Knez Foto Andrej Križ
Alenka Knez Foto Andrej Križ

Boris Bajželj Foto Jure Eržen
Boris Bajželj Foto Jure Eržen

Komentarji: