Smučišča, ki si jih je mogoče privoščiti

Pribežališča za smučarje, ki se želijo izogniti gneči in (pre)visokim cenam.
Fotografija: Na seznamu manj znanih smučišč v Evropi je tudi Mariborsko Pohorje – če je le sneg. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Na seznamu manj znanih smučišč v Evropi je tudi Mariborsko Pohorje – če je le sneg. FOTO: Tadej Regent

Čeprav se listje večinoma še niti ni dodobra obarvalo, so ljubitelji smučanja že z mislimi na snegu. Bralci britanskega Guardiana so sestavili seznam desetih manj znanih manjših evropskih smučišč z zmernimi cenami. Mednje so uvrstili tudi Mariborsko Pohorje.

 

1. Madesimo (Italija)

Smučišče, ki je od Milana oddaljeno približno 140 kilometrov, ima okoli 60 kilometrov prog na višini 1550 in 2880 metrov. Cene so zmerne, dnevna smučarska vozovnica za odrasle stane 36 evrov, za otroke 21, tedenska 177 evrov (za otroke 88).

 

2. Mariborsko Pohorje (Slovenija)

O mariborskem smučišču so bralci zapisali, da je odlično – če je le sneg. Ena od zanimivosti je prav pogled na mesto, pa tudi bližina ljubljanskega in graškega letališča, kamor vozi Ryanair. Za dnevno vozovnico je treba plačati 32 evrov (za otroke 18), za tedensko 179 (za otroke 101).

 

3. Pamprovo (Bolgarija)

Smučišče v Rodopih je tri ure oddaljeno od Sofije, med njegovimi prednostmi so sončna lega, zagotovljen sneg in malo ljudi. Zelo primerno je za začetnike, ima pa tudi nekaj zahtevnejših prog. Dnevna vozovnica za odrasle stane 28 evrov, za otroke 17, tedenska 172 (za otroke 97).

 

4. Termignon (Francija)

Smučišče pri avtentični francoski vasi na robu nacionalnega parka Vanoise ima 125 kilometrov prog, kjer je mogoče smučati po razumnih cenah. Odrasli plačajo za dnevno vozovnico 33 evrov, otroci 26, tedenska stane za odrasle 179 evrov, za otroke pa 143.

 

5. La Norma (Francija)

Smučišče opisujejo kot idealno za družine z majhnimi otroki, saj so nastanitve blizu, smučarske šole pa menda tudi odlične. Odrasli smučajo za 31 evrov na dan, otroci za 25, šest dni pa za 166 oziroma 136 evrov. Ponujajo tudi posebne pakete za družine, varstvo za otroke in obljubljajo staršem smuko z izjemnimi razgledi.

 

6. Abetone (Italija)

Z le uro in pol vožnje od Firenc je to smučišče lahko dosegljivo in menda povsem zadovoljivo za nezahtevne smučarje in začetnike. Čeprav ni visoko, je ponavadi dovolj zasneženo; v nasprotju z drugimi precej višjimi italijanskimi smučišči je njegova prednost toskanski pridih. Dnevna vozovnica za odrasle stane 39 evrov, za otroke 32.

 

7. Harrachov (Češka)

Čar tega malega smučišča je tudi vlak, ki pelje smučarje od mesta Liberec čez gozdnata pobočja. Dan smučanja stane med 25 in 30 evri, šest dni okoli 145, za otroke se cene razlikujejo po letih. Z vlečnico se je mogoče povzpeti tudi na Čertovo goro (1020 metrov).

 

8. Niederau (Avstrija)

Tirolsko smučišče je urejeno, prijetno in majhno za avstrijske razmere, dnevna vozovnica je že nekoliko dražja in stane 43 evrov (za otroke 22 evrov, za mlade 34), tedenska slabih 240 evrov (za otroke 120, za mlade 190) in velja tudi za smučišča okoli sosednjih vasic.

 

9. Grandvalira (Andora)

Smučišče, le tri ure vožnje oddaljeno od Barcelone, ima več kot dvesto kilometrov prog. Povezuje pet mest Encamp, Canillo, El Tarter, Grau Roig in Pas de la Casa, zato je lahko dostopno. Dnevna vozovnica stane 50 evrov, za otroke okoli 30, šestdnevna je nekoliko ugodnejša – 240 evrov za odrasle; ob nakupu po spletu je cena nekoliko nižja.

 

10. Jahorina (Bosna in Hercegovina)

Smučišče je prežeto z nostalgijo, povezano z olimpijskimi igrami 1984. S 35 kilometri prog je res med najmanjšimi, toda obnovljene naprave menda lahko prepeljejo 13.000 smučarjev na uro. Letošnji cenik kaže, da stane dnevna vozovnica 22 evrov za odrasle in 17 za otroke, tedenska pa 107 in 80 evrov.

Komentarji: