Človeški stolpi, arhitekturno čudo

Običajno so človeški stolpi visoki devet ‘nadstropij’, kar v višino meri 10 metrov, leta 2016 pa so bili gledalci v Tarragoni prvič v zgodovini priča 10-nadstropnemu stolpu.
Fotografija: Člani skupine "Castellers de Sant Cugat". Foto Albert Gea Reuters
Odpri galerijo
Člani skupine "Castellers de Sant Cugat". Foto Albert Gea Reuters

V Španiji je eden izmed tradicionalnih običajev tudi postavljanje živih stolpov, točneje v Kataloniji. Concurs de Castells (castells v katalonščini pomeni stolp) vsako leto poteka v španskem mestu Tarragona, kjer je potekal že 28. leto zapored. Na festivalu ekipe tekmujejo v postavljanju človeškega stolpa.

Padci so neizogiben del tovrstnega tekmovanja, saj je postavljanje časovno omejeno, a kljub temu ponavadi niso boleči, saj se tekmovalci med seboj spretno polovijo. Človeški stolp je sicer uspešno postavljen, če ga ekipa tudi uspešno ‘podre’, torej brez padcev.

Člani skupine "Colla Joves Xiquets de Valls". Foto Albert Gea Reuters
Člani skupine "Colla Joves Xiquets de Valls". Foto Albert Gea Reuters


Gradnja človeškega stolpa nikakor ni preprosta naloga. Vsak casteller ima v nastajanju stolpa posebno vlogo, da struktura ostane trdna. Zelo pomembno je tudi kaj nosijo. Vsi castellerji imajo črno krilo, imenovano faixa, ki zagotavlja močno hrbtno podporo in je narejeno glede na castellerjevo vlogo pri gradnji človeškega stolpa. Castellerji, ki tvorijo stolp, običajno nosijo krajša krila, ki omogočajo več gibanja, medtem ko castellerji, ki ostanejo na tleh in tvorijo osnovo za gradnjo v višini, uporabljajo širša krila za dodatno ledveno oporo.

Obstajajo tri vrste castellerjev. Pinye, ki tvorijo temelj celotnega človeškega stolpa. Tronca (deblo), je sestavljen iz oseb, ki stojijo eden na drugem, da bi tvorili stolp. Najvišji del človeškega stolpa se imenuje pom de dalt (kupola stolpa), na vrhu katere je otrok, imenovan enxaneta (jezdec). Ko le ta doseže vrh stolpa, dvigne štiri prste, kar predstavlja katalonsko zastavo, in nato spleza dol.

Razgradnja človeškega stolpa je prav tako težka, če ne težja kot gradnja.

V Concurs de Castellsu, najbolj znamenitem tekmovanju v gradnji človeškega stolpa, sodniki nagradijo točke na podlagi težavnosti, višine in sledenja protokolu.

Leta 2010 je UNESCO dodal Concurs de castell na seznam mojstrovin Ustne in nematerialne dediščine človeštva. 

Komentarji: