Elizabeta II. bi rada vodenje Commonwealtha predala princu Charlesu

Voditelji naj bi v petek razpravljali, kdo bo kraljico nasledil na mestu protokolarnega vodje organizacije.
Fotografija: Britanska premierka Theresa May in britanska kraljica Elizabeta II.
Odpri galerijo
Britanska premierka Theresa May in britanska kraljica Elizabeta II.

London - Britanska kraljica Elizabeta II. je ob odprtju zasedanja voditeljev britanske skupnosti narodov Commonwealth pozvala, naj njenega sina, princa Charlesa imenujejo za njenega naslednika na čelu organizacije. O tem naj bi namreč voditelji razpravljali v petek, na zasedanju pa bodo govorili tudi varovanju oceanov in boju proti odpadni plastiki.

»Iskreno želim, da bi Commonwealth še naprej ponujal stabilnost in kontinuiteto prihodnjim rodovom in da bo odločil, da bo valižanski princ (Charles) nekega dne nadaljeval pomembno delo, ki ga je leta 1949 začel moj oče,« je kraljica sporočila 53 voditeljem držav članic skupnosti, ki so se zbrali v Buckinghamski palači.

Voditelji naj bi v petek razpravljali, kdo bo kraljico nasledil na mestu protokolarnega vodje organizacije. Položaj ni deden, bodo pa verjetno nanj imenovali kraljičinega najstarejšega sina, ki je tudi naslednji v vrsti za britanski prestol.

69-letni Charles je voditeljem povedal, da je skupnost »ključen del mojega življenje, odkar pomnim«. »Sodobni Commonwealth je življenjskega pomena za gradnjo mostov med našimi državami,« je poudaril, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
 

Še več drugih ukrepov


Britanska premierka Theresa May, ki gosti zasedanje, se je kraljici zahvalila za njeno služenje in zavezanost skupnosti. »Popeljali ste nas skozi nekatere najtežje izzive,« je poudarila Mayeva. »Zavezujemo se, da bomo obdržali Commonwealth, ki ste ga vi tako pozorno vzgojili,« je dodala.

Voditelji se bodo v petek na zadnji dan zasedanja brez kraljice sestali v Windsorskem gradu, kjer bosta osrednji temi varovanje oceanov in boj proti odpadni plastiki, ki sta medsebojno povezani. Razpravljali bodo tudi o trgovini in investicijah, podpisali pa naj bi tudi deklaracijo o skupnem boju proti kibernetskemu kriminalu.

Komentarji: