Elizabeta II. se je v božičnem nagovoru posebej spomnila princa Philipa

V zanjo nenavadno osebnem sporočilu je 95-letna monarhinja dejala, da sama in družina vojvodo edinburškega močno pogrešajo.
Fotografija: Kraljica je bila oblečena v rdečo obleko z biseri okoli vratu, na obleki je imela broško s safirjem, ki jo je nosila na poročnem potovanju ter kasneje na diamantni poroki. FOTO: Victoria Jones/Pool/Reuters
Odpri galerijo
Kraljica je bila oblečena v rdečo obleko z biseri okoli vratu, na obleki je imela broško s safirjem, ki jo je nosila na poročnem potovanju ter kasneje na diamantni poroki. FOTO: Victoria Jones/Pool/Reuters

Britanska kraljica Elizabeta II. se je v letošnjem božičnem nagovoru posebej spomnila soproga, princa Philipa, ki je umrl aprila letos. V zanjo nenavadno osebnem sporočilu je 95-letna monarhinja dejala, da sama in družina vojvodo edinburškega močno pogrešajo, poročajo tuje tiskovne agencije.

»Božič je lahko težak za tiste, ki so izgubili svoje ljubljene. Letos še posebej razumem, zakaj,« je v tradicionalnem nagovoru dejala Elizabeta II., ki je imela ob sebi fotografijo sebe in Philipa na praznovanju diamantne poroke leta 2007. Poročena sta bila sicer 73 let, princ pa je letos umrl nekaj tednov pred stotim rojstnim dnevom.

Kraljica je bila oblečena v rdečo obleko z biseri okoli vratu, na obleki je imela broško s safirjem, ki jo je nosila na poročnem potovanju ter kasneje na diamantni poroki.

V nagovoru se je spomnila princa in dejala, da so bili »njegovi smisel za služenje narodu, intelektualna radovednost in sposobnost, da je v vsaki situaciji našel kaj zabavnega, neustavljivi«.

»Tisti zvedav, navihan lesk v očeh je bil na koncu tako svetel kot takrat, ko sem ga prvič videla,« je dejala. Dodala je, da bo njena družina letos za božič pogrešala znani smeh. »Ampak vem, da bi hotel, da se imamo na božič dobro,« je dodala.

Spomnila je tudi, da letošnje praznovanje zaradi koronavirusa še vedno ni takšno, kot bi si ga vsi želeli.

FOTO: Paul Ellis/AFP
FOTO: Paul Ellis/AFP

Kraljica je zaradi koronavirusa odpovedala tradicionalno kosilo za širšo družino v dvorcu Sandringham. Ostala je na gradu Windsor, kjer se danes tudi ni udeležila jutranje maše v grajski kapeli. So pa bili tam nekateri drugi člani kraljeve družine.

Medtem ko je kraljičina hči, princesa Anne v samoizolaciji, kjer je bil njen mož pozitiven na novi koronavirus, se je kraljici za božič pridružil prestolonaslednik, princ Charles s soprogo Camillo.

Kraljica je v nagovoru tudi dejala, da je nadvse ponosna, ker Charles in njegov sin William sledita Philipovi poti skrbi za okolje.

Charles in William sta se v zadnjem času namesto kraljice udeležila številnih uradnih dogodkov, tudi podnebne konference v Glasgowu.

Preberite še:

Komentarji: