Glasba in slikanje do konca

Yaya ni le pevka priljubljene hrvaške skupine Jinx, ampak tudi akademska slikarka, ki se v zagrebški galeriji Cekao predstavlja z razstavo Čistilište (vice).
Fotografija: vreme update za 11. 10.
Odpri galerijo
vreme update za 11. 10.

Gre za deset v akrilni tehniki naslikanih del večjih dimenzij, kombiniranih s papirjem, tekstilom in zavrženimi materiali, ki so nastajala zadnji dve leti. So polna simbolov in znakov, značilnih za ulično umetnost, pa tudi podzavesti in arhetipov. S tem Jadranka Ivanič Yaya nadaljuje likovno tradicijo in upodablja tisto, v kar verjame. Tudi ime zasedbe – Jinx – meri na urok in Yaya verjame, da je nekaj na tem. »V nekaterih kulturah so uroki splošno sprejeto dejstvo in tudi sama čedalje bolj verjamem v moč podzavesti ter da je vse na neki čuden način povezano,« je povedala 44-letna pevka skupine, ki že skoraj četrt stoletja ustvarja.

Yaya je od petega leta hotela peti v glasbeni skupini, začelo pa se je v prvem letniku srednje šole, ko je spoznala Gordana Muratovića, avtorja pesmi Tamo gdje je sve po mom, Na plaži, Smijem se, če naštejemo le nekaj najbolj znanih. Tudi poročila se je z glasbenikom, vodjem skupine Pips, Chips & Videoclips Dubravkom Ivanišem - Rip­perjem, s katerim imata ­15-letno hčer Lucijo.

Kot večina drugih mam se spopada s kroničnim pomanjkanjem časa, kljub temu pa se zgodi, da v ateljeju slika ves dan. »Ko sem bila mlajša, me je zanimalo modno oblikovanje, a starejša ko sem, bliže mi je slikarstvo kot medij. Je nekaj, kar sem.« O svojih letih pravi, da se počuti, kot bi se zataknila pri petindvajsetih: »Nekateri se tako počutijo tudi pri osemdesetih. Živeti radovedno, kot da jih imaš trideset, dokler ti služita telo in um, je prava pot!«

Komentarji: