Grozljiva ideja za noč čarovnic

V galeriji si lahko ogledate zelo izvirne grozljive maske, ki so jih te dni fotoreporterji ovekovečili na raličnih prireditvah po svetu. Mogoče pa bo kdo izmet vas dobil kakšno hudomušno idejo za noč čarovnic.
Fotografija: Foto Toru Hanai Reuters
Odpri galerijo
Foto Toru Hanai Reuters

Noč čarovnic (ang. Halloween), noč z 31. oktobra na 1. november, je praznik uveljavljen predvsem v angleško govorečem svetu. V Sloveniji smo noč čarovnic začeli prevzemati v drugi polovici 90. let 20. stoletja, do danes pa se je pojav že dobro uveljavil.

Halloween v ZDA praznujejo predvsem otroci, ki našemljeni v čarovnice in duhce na predvečer hodijo od vrat do vrat z besedami 'trick or treat', kar pomeni vabilo k darovanju, sicer naj bi dom zadela nesreča. Po domovih jih obdarijo z bomboni, dobijo pa lahko tudi denar. Noč čarovnic sicer zaznamujejo črna in oranžna barva, buče, maske in sladkarije, v ZDA pa ga na ta način slavijo od leta 1921.

Praznovanja noči čarovnic izhajajo iz starega keltskega običaja. Kelti so verjeli, da je 1. november začetek novega leta, da na predvečer tega dne pridejo na zemljo vsi duhovi in mrtvi ter da okoli letajo čarovnice. Pozneje je pri Angležih ob sprejetju krščanstva postal ta dan Hallowe'en, kar je skrajšano iz All Hallows' Eve - večer vseh svetih, danes pa je tako praznik v angleško govorečem svetu znan kot Halloween.

 

Komentarji: