Holi, festival barv

Indijski praznik Holi slavi novo življenje in energijo toplejšega letnega časa, proslavlja zmago dobrega nad slabim, naznanja slovo od zime in prihod pomladi ter prvih setev.
Fotografija: Foto Arun Sankar Afp
Odpri galerijo
Foto Arun Sankar Afp

V Indiji ga v vseh večjih krajih praznujejo vsako leto, ob pomladanskem solsticiju, dan za marčevsko polno luno. V nekaterih predelih Indije se praznovanja razpotegnejo kar čez ves teden! Festival naj bi med ljudmi širil veselje.

Med festivalom zaprejo trgovine in urade, ljudje si nadanejo najbolj kričeča oblačila, se posipajo z barvnimi praški in obmetavajo z obarvano vodo. Pa tudi prepevajo in plešejo pod vodnimi pršilci. Zato ni nič čudnega, da gre za enega najbolj priljubljenih in slikovitih praznikov v Indiji. Med praznovanji tradicionalno uživajo tudi bhang, pasto iz kanabisa.

Obmetavanje z barvnim prahom izhaja iz legende o Krišni, ki se je sramoval svoje temne kože. Bal se je, da se zaradi njegove drugačnosti ženska, ki jo je ljubil, z njim ne bo želela poročiti. Mati mu je predlagala, da izbrankino kožo prebarva in s tem razlike med njima popolnoma zabriše. Z barvnim prahom Indijci praznujejo ljubezen - ne glede na barvo, starost ali socialni status.

Foto Navesh Chitrakar Reuters
Foto Navesh Chitrakar Reuters


Štiri prevladujoče barve prahu danes predstavljajo štiri različne stvari: rdeča predstavlja ljubezen in plodnost, modra je barva junaka Krišne, rumena je barva kurkume in zelena barva pomladi in novih začetkov.

V nasprotju z večino drugih festivalov v Indiji, ob Holiju ne izvajajo drugih verskih ritualov, festival je namenjen zgolj temu, da se ljudje zabavajo!

Čeprav festival barv izhaja iz Indije in ga tam, zaradi velike religijske vrednosti, še vedno praznujejo, so ga zaradi njegove barvitosti in zanimivosti prevzele tudi številne druge države sveta.

 

Komentarji: