Junaška Gwyneth

Hollywoodska zvezdnica Gwyneth Paltrow je v aferi Weinstein odigrala ključno vlogo.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

Novinarki New York Timesa Jodi Kantor in Megan Twohey, ki sta pred skoraj natanko dvema letoma s pomočjo številnih prič razkrinkali predatorsko naravo in dolgoletno spolno nadlegovanje producenta Harveya Weinsteina in povzročili njegov padec, sta o zadevi Weinstein napisali knjigo, ki bo izšla prvega oktobra.

Že zdaj sta razkrili nekaj podrobnosti, tudi o vlogi, ki jo je v aferi odigrala hollywoodska zvezdnica Gwyneth Paltrow. Med gostovanjem v The Today Showu sta novinarki povedali, da je bilo Paltrowovo »strah, da bi o zadevi javno spregovorila, a je kljub temu bila eden najinih prvih in ključnih virov, ko je delila svojo zgodbo o spolnem nadlegovanju in skušala rekrutirati še druge igralke, naj spregovorijo. Odločna je bila, da bo Weinsteina razkrinkala.«

Pomoč novinarkama jo je privedla v neprijetno situacijo, ko »se je Weinstein nepričakovano prezgodaj pojavil na njeni zabavi in se je bila prisiljena skriti v kopalnico, ker se je po telefonu popolnoma prestrašena pogovarjala z mano,« je razkrila Jodi Kantor. Weinstein je Gwyneth nadlegoval, ko je produciral z oskarjem ovenčani film Zaljubljeni Shakespeare, v katerem je imela svetlolaska glavno vlogo.

Napadel jo je v hotelski sobi in ji predlagal masažo, ko je imela igralka komaj 22 let. »Bila sem otrok, najeli so me in bila sem na smrt prestrašena,« je povedala o snemanju filma, ki je prišel v kina leta 1998 in leto kasneje osvojil sedem oskarjev, tudi tistega za najboljšo igralko, ki ga je osvojila Gwyneth.

Stvari so šle med snemanjem tako daleč, da se je vpletel takratni fant Paltrowove Brad Pitt, ki se je soočil s Harveyem Weinsteinom in mu zagrozil, naj pusti njegovo dekle pri miru. »Mislila sem, da me bodo odpustili,« se je dogodkov spominjala oskarjevka.

Weinsteinov predstavnik je v izjavi za Deadline igralkine trditve označil za laž: »Gwyneth Paltrow je del kraljevega Hollywooda. Njen oče je eden vodilnih producentov, njena mama je znana igralka, njen boter je Steven Spielberg. Če ne bi želela, ji filmov z Weinsteinom ne bi bilo treba snemati, toda to je želela početi. Pobirala je glavne nagrade in z Weinsteinom je bila skoraj desetletje najbolje plačana igralka. Njena pripoved, da je bila ogrožena njena služba, je iz trte izvita.«

Komentarji: