Karikaturist vplival na zamenjavo malezijske vlade

Najpogostejša tarča Zunarjevih satiričnih upodobitev je bila soproga nekdanjega premiera, večkrat jo je upodobil, kako zapravlja državne milijone za nakup razkošja.
Fotografija: Ustvarjalci, kot je Zunar, so očrnili­ ugled vladajoče elite. FOTO: Wikipedija
Odpri galerijo
Ustvarjalci, kot je Zunar, so očrnili­ ugled vladajoče elite. FOTO: Wikipedija

Malezijski karikaturist Zulkiflee Anwar Ulhaque, znan po vzdevku Zunar, je s svojim delom prispeval k aretaciji skorumpiranih politikov na čelu države. Na svojih kontroverznih risbah je upodabljal nekdanjega predsednika vlade Najiba Razaka, njegovo ženo Rosmah Mansor in njun razkošni življenjski slog z denarjem iz državnega investicijskega sklada. Na eni od risb denimo vidimo, kako premier molze sklad kot kravo, medtem ko državljanom ostajajo ostanki v obliki živalskih iztrebkov.

Najpogostejša tarča Zunarjevih satiričnih upodobitev je bila soproga nekdanjega premiera, večkrat jo je upodobil, kako zapravlja državne milijone za nakup razkošja. Političnim elitam njegove risbe niso bile všeč in še lani je bilo videti, da bo priljubljeni karikaturist končal v zaporu. Policija mu je zasegla številna dela, obtoževali so ga tudi, da je ogrozil državno suverenost. Poleg tega so ga neznanci napadli na razstavi, prav tako mu je oblast prepovedala zapustiti državo.

Ustvarjalci, kot je Zunar, so očrnili­ ugled vladajoče elite. Spodbudili so ljudi, da so šli na ulice s kartonastimi podobami premiera in njegove žene v rokah. Narisal jih je seveda Zunar. Leta 2018 je voditelj opozicije Mahathir Mohamad močno porazil predsednika vlade, ki ga je ameriški predsednik Donald Trump nekoč označil za svojega »najljubšega predsednika«, nova vlada pa je takoj po prevzemu oblasti obljubila, da bo uvedla strožje ukrepe proti korupciji. Policija je med hišno preiskavo nekdanjega predsednika in njegove žene zasegla 243 milijonov evrov dobrin. Od tega so bile samo ženine torbice Hermès vredne skoraj 11 milijonov evrov. Sedanja vlada je vse obtožbe proti Zunarju ovrgla.

Komentarji: