Kralj kave bi bil predsednik

Milijarder in dolgoletni direktor Starbucksa Howard Schultz bo mesto voditelja Združenih držav Amerike verjetno poskušal zasesti kot neodvisni kandidat.
Fotografija: primarni viri energije
Odpri galerijo
primarni viri energije

Ker zelo veliko Američanov ni zadovoljnih s sedanjim predsednikom Donaldom Trumpom, ni nič nenavadnega, da je seznam izzivalcev za predsedniške volitve prihodnje leto vse daljši. Očitno se jim bo pridružil tudi dolgoletni prvi mož verige kavarn Starbucks, milijarder Howard Schultz. V intervjuju za televizijo CBS je povedal, da resno razmišlja o kandidaturi za najvišji položaj v ZDA na volitvah 2020.


Schultz se je rodil pred 65 leti v delavskem predelu newyorške soseske Brooklyn v družini nekdanjega vojaka in potem voznika tovornjaka Freda Schultza. Njegova judovska družina ni bila nič kaj premožna in Howard je bil njen prvi član, ki je šel na univerzo. Iz govorne komunikacije je leta 1975 diplomiral na univerzi Severni Michigan na južni obali Gornjega jezera.


Starbucksu s sedežem v najbolj severozahodni ameriški zvezni državi Washington se je pridružil leta 1982 in ga je čez štiri leta odkupil od tedanjih lastnikov za 3,8 milijona dolarjev (3,35 milijona evrov). Pod Schultzevim vodstvom se je Starbucks iz lokalnega prodajalca kave prelevil v globalno korporacijo. Danes ima podjetje več kot 28.000 lokalov, v katerih 238.000 zaposlenih ustvari skoraj 20 milijard evrov letnega prometa. Približno 3,7-odstotni delež, ki ga ima v lasti nekdanji direktor, je vreden dobri dve milijardi evrov.


Čeprav se ima Howard Schultz – z dolgoletno, prvo in edino ženo Sheri Kersch imata dva otroka, starejši sin Jordan je športni novinar pri znanem novičarskem portalu The Huffington Post – že vse življenje za demokrata, razmišlja o kandidaturi kot neodvisni pretendent. Obe največji stranki, demokratsko in republikansko, namreč krivi za orjaški ameriški javni dolg, za katerega je prepričan, da je »najhujša notranja nevarnost za državo«.
 

Komentarji: