Krvavi vegetarijanski praznik

Tajski otok Phuket je dom enega najbolj bizarnih, čudnih, šokantnih, norih, izjemnih in nevsakdanjih festivalov, to je vegetarijanski festival. V devetih dneh, kolikor festival traja, se uživa strogo vegetarijanska hrana.
Fotografija: Foto Jewel Samad Afp
Odpri galerijo
Foto Jewel Samad Afp

Vse naj bi se začelo pred 150 leti, ko je kitajska operna skupina, ki je gostovala na Phuketu, močno zbolela za malarijo, razne druge bolezni pa so se začele širiti tudi na ostalo prebivalstvo. Kot potomci kitajskih delavcev v rudnikih kositra, so se ustrašili, da so s slabo vero ujezili svoje bogove in se posledično zatekli k strogi vegetarijanski dieti in molitvi devetim cesarskim bogovom (festival zato nekateri imenujejo tudi festival devetih cesarskih bogov). Bolezni so čudežno izginile in tako so v zahvalo bogovom priredili zabavo – festival. Od tistega dne naprej se festival, ki ga dandanes imenujejo vegetarijanski festival, dogaja prav vsako leto.

Foto Jewel Samad Afp
Foto Jewel Samad Afp


Vegetarijanski festival, ki slavi očiščenje telesa, je po svetu znan prav zaradi svoje bizarnosti, saj se v času devetih dni odvije devet uličnih procesij, ki navadnim obiskovalcem poženejo kri po žilah. Verniki hodijo po žerjavici, plezajo bosi po visokih lestvah narejenih iz mečev in se prebadajo z raznoraznimi predmeti. Medtem ko prebodenci (mediji med bogovi in navadnimi ljudmi oz. mah songi) hodijo po mestu v procesiji, ljudje vanje mečejo še petarde.

Popolnoma neskomercializiran festival se odvija na glavnih ulicah starega dela mesta Phuket. 

Odvija se v času devetega lunarnega meseca po kitajskem koledarju, zato je vsako leto začetek na drug datum, a praviloma poteka v drugi polovici oktobra. 

Komentarji: