Milijarderka iz vplivne trgovske dinastije z oporoko povzročila družinsko dramo

Sta po smrti Cäcilie Albrecht poslovanje in dobro ime podjetja ogroženi zaradi starih družinskih razprtij?
Fotografija: Veriga Aldi je navzoča v devetih državah na treh celinah in ima več kot 5600 trgovin. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Veriga Aldi je navzoča v devetih državah na treh celinah in ima več kot 5600 trgovin. FOTO: Reuters

Cäcilie Albrecht je umrla novembra lani, stara 92 let. Njena smrt ne bi vzbudila pozornosti, če ne bi bila gospa na čelu dela koncerna Aldi, trgovske verige, v katero spada tudi Hofer Slovenija. Še več – pokojnica je šele zdaj deležna velikega zanimanja javnosti, saj je njena oporoka, iz katere je izključila snaho in pet vnukov, razkrila družinske zdrahe, ki bi lahko vplivale na poslovanje trgovske verige.

Začetki družine Albrecht, ki spada med najpremožnejše v Nemčiji, v poslovnem svetu zvenijo kot iz pravljice o uspešnem trgovcu. Cäcilijin pokojni soprog Theo je ustanovil trgovsko verigo Aldi (Albrecht Diskont) z bratom Karlom kmalu po vojni, ko so potrebe in želje po živilih ter raznovrstni izbiri rasle v nebo.

Iz male trgovine z živili, ki jo je imela v Essnu njuna mama, sta brata ustvarila milijonski posel ter ga na začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja razdelila na dve veji, Aldi Nord in Aldi Süd. To delitev je povzročil spor, ali naj v trgovinah prodajajo tudi cigarete. Cäcilie je soprogu Theu vseskozi stala ob strani, pomagala v podjetju, ob tem še skrbela za družino. Leta 2010 je umrl Theo, štiri leta pozneje tudi Karl.

Hofer je del skupine Aldi Süd, ki jo je od šestdesetih let prejšnjega stoletja obvladoval Karl Albrecht in bil nekaj časa tudi najbogatejši Nemec. FOTO: Jure Eržen/Delo
Hofer je del skupine Aldi Süd, ki jo je od šestdesetih let prejšnjega stoletja obvladoval Karl Albrecht in bil nekaj časa tudi najbogatejši Nemec. FOTO: Jure Eržen/Delo


Do smrti je na čelu skupine Aldi Nord sedela Cäcilie. Zapletlo se je pri družini mlajšega sina Bertholda, natančneje pri njegovi soprogi Babette in njunih petih otrocih. V poslovanje družinskega podjetja niso bili močno vpleteni in Cäcilie je že vedela, zakaj. Snahe in vnukov ni marala ter tega niti ni skrivala.

Ko je Berthold leta 2012 umrl, so mediji Babette poimenovali »vesela vdova«, saj se je, milo rečeno, razcvetela. S potomci je izkoriščala družinsko bogastvo, zapravljala denar za draga umetniška dela in luksuzne starodobne avtomobile, si privoščila neskončne počitnice v luksuznih rivierah, skratka, ni poznala mere, ki pritiče žalujočim svojcem. Morda je bilo to za Cäcilie še najbolj boleče: v javnosti jih je bilo polno, Babette se je celo pojavila v oddaji Zvezde plešejo in tam nasmejana­ paradirala v pisanih plesnih kostumih.


Skriti pred javnostjo


Družina Albrecht se je namreč izogibala medijem. Ko so Thea starejšega leta 1971 ugrabili in ga izpustili šele po plačilu visoke odškodnine, so se umaknili izpod žarometov ter skrbno skrivali zasebno življenje. V časopisih se je sem in tja pojavilo nekaj njihovih črno-belih fotografij iz časov, ko sta bila sinova še mlajša.

Babettino obnašanje je bilo v popolnem nasprotju s pričakovanji starejših članov družine, tudi Bertholda, ki seveda ni pozabil očetove ugrabitve. Ugrabitelja sta imela Thea starejšega zaprtega kar 17 dni, izpustila sta ga šele, ko je družina plačala takratnih sedem milijonov nemških mark.

Ko je Berthold umrl, je poskušal ženo in otroke izključiti iz oporoke oziroma deleža v podjetju, vendar so dediči našli luknjo v zakonu, zato je bila malha z denarjem še vedno na široko odprta.

Tako rekoč edina družinska fotografija, ki se pojavlja v medijih in na kateri je mogoče videti Cäcilie Albrecht z družino. Vir: Bild
Tako rekoč edina družinska fotografija, ki se pojavlja v medijih in na kateri je mogoče videti Cäcilie Albrecht z družino. Vir: Bild


Cäcilie, najbližji so jo klicali Cilly, se je odločila, da ne bo ponovila sinove napake. Ne le da je snaho in vnuke skladno z zakoni nepreklicno izključila iz oporoke, prepovedala jim je celo priti na pogreb. Cäcilie je sedela na čelu odbora fundacije Markus, ki ima v lasti 61 odstotkov delnic skupine Aldi Nord.

Poleg fundacije Markus vodita koncern še manjši fundaciji Lukas in Jakobus. Vajeti prve so v rokah Cäcilijinega sina Thea mlajšega, drugo je do smrti obvladoval Berthold. Premoženje obeh bratov oziroma njunih naslednikov je bilo pred dvema letoma ocenjeno na približno 18 milijard evrov. Struktura omenjenih treh fundacij preprečuje morebiten sovražni prevzem koncerna s katere druge strani.


So si prilastili sto milijonov evrov?


Čeprav podrobnosti oporoke, ki so jo odprli februarja v Essnu, še niso znane, je jasno, da je v njej Cäcilie snaho Babette in vnuke obtožila neupravičene prilastitve okrog sto milijonov evrov iz fundacije Jakobus. Zaradi tega jim je prepovedala, da bi še lahko odločali o vodenju podjetja. »S tem dokumentom poskušam zavarovati življenjsko filozofijo naše družine. Ta je služiti konzorciju Aldi Nord in ohraniti skromen način življenja, ki je bil vedno vodilo Albrechtov.«

Omenila je tudi sinovo zaskrbljenost zaradi ravnanja njegove žene in njunih otrok. »Berthold sam je dvomil o tem, da otroci spoštujejo družinsko tradicijo in vrednote, ki smo jih mi vedno postavljali na prvo mesto.«Babette in otroci so zanikali, da bi jemali denar oziroma bili odgovorni za nepravilnosti. So se pa pojavila ugibanja, kako bodo družinske zdrahe škodovale poslovanju koncerna, za katerim je – vsaj v Nemčiji – bolj slabo leto. Lani so utrpeli izgubo, rešujejo jih menda le še trgovine v tujini.

Komentarji: